Toyota ще покаже електрически спортен концепт

FT в името Toyota FT-Se Concept идва от Future Toyota, така че надеждите са, че в близко бъдеще той ще бъде вкаран в серийно производство

Пламен Георгиев,
Toyota FT Se Concept

Toyota

Г одини наред Toyota бе компания, в чието портфолио липсваха спортни автомобили, макар компанията в един момент да наля няколко милиарда във Формула 1. През последните години пък търпи сериозни критики за изоставането си в електрическата надпревара.

Но всичко това е към края си. Вчера писахме, че Toyota възнамерява да възроди името Celica, сега става ясно, че се задава и електрически спортен автомобил, а миналата седмица стана ясно, че компанията е взема много присърце идеята да е сред първите, които ще въведе твърдотелни батерии в серийно производство.

Сега Toyota първия тийзър на FT-Se Concept, който ще покаже в края на месеца на Japan Mobility Show. От тази снимка виждаме купе с футуристичен дизайн, който няма нищо общо с GR86 или Supra, които са в продажба в момента. Изглежда, че този нов модел е еволюция на копцепцията Sports EV, която бе показана преди две години, когато Акио Тойода се похвали с бъдещи 15 електромобила, които Toyota ще лансира.

Електрическото спортно купе е наречено FT-Se (FT идва Future Toyota) и е накичено с доста емблеми Gazoo Racing. Нещо повече, отзад дори не виждаме емблемата на Toyota, заменена от черно-червеното лого на GR. Има го и върху волана (който е интерпретация на познатия ни уред, но вече в модерната му форма, въведена за пръв път от Tesla).

Toyota

Интериорът, доколкото може да видим, също е изцяло нов, без да могат да се открият прилики с GR86 и Supra. Дигиталното приборно табло е позиционирано над волана, заобиколен от вертикален таблет на инфоразвлекателната система в дясно и друг дисплей в ляво.

Каква ще е посоката на цялата японска индустрия ще добием представа на 25 октомври и след това, когато ще стартира изложението Japan Mobility Show.

Toyota Toyota FT-Se Concept