Tesla намери решение за никела, подписа договор с бразилски гигант

Vale S.A. е считана за най-богатата компания в Южна Америка, има бизнес в над 30 държави

Tesla Berlin Model Y

Getty images

Tesla сключи договор за доставки на никел с бразилската миннодобивна компания Vale S.A., предаде “Ройтерс”, цитирайки Bloomberg.

Това не би било кой знае каква новина в нормална обстановка, но не и в днешните времена. Заради войната цените на никела и на още няколко метала скочиха до небесата, а това е пореден голям проблем пред автомобилните производители.

На този етап няма подробности за контракта, като и двете страни не са дали отговор на въпроси на “Ройтерс”.

Според Bloomberg договорът е за няколко години и е за този метал, добиван в мини на Vale в Канада. От бразилската фирма все пак са казали, че сега продават 5 процента от продукцията си на автомобилната EV индустрия, като планират да я увеличат до 30-40 на сто.

Тя добива и кобалт, който също като никела се използва за батериите, не само за електромобили.

Tesla e много по-малко засегната от войната в Украйна в сравнение с други концерни - поне досега. Заводи още не са спирали работа заради липса на части и компоненти. Наскоро Илон Мъск призна, че натискът от инфлацията и високите цени на суровините се отразява на компанията му. Съответно цените на колите бяха вдигнати с около 1000 долара.

Vale S.A. е мултинационална компания, създадена в Бразилия, където е и централата й (Рио де Жанейро). Считана е за най-голямата и богата в Латинска Америка, пазарната й капитализация през миналата година е била 111 милиарда долара.

Никелът и кобалтът са само два от металите, които добива, а Tesla и преди е имала отношения с нея.

Има поне пет мини в Бразилия, в други страни от Южна Америка, Малайзия, Канада, Замбия… Бизнес интересите й се простират в над 30 страни.

Успя ли Илон Мъск отново да надхитри конкуренцията?

Блумбърг

Tesla Giga Berlin Илон Мъск батерии с твърд електролит никел кобалт договор Vale SA