Tesla ли? Китайският Lucid Air EV има пробег от 644 км и ускорява до 100 км/ч за под 3 секунди

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

Д ен, след като стана ясно, че Илон Мъск ще се присъедини към икономическите съветници на Доналд Тръмп, китайската компания Lucid Motors най-после ни показа своя нов електрически седан. Наречен Air, той ще конкурира Tesla Model S: както с дизайн, така и с динамика, лукс и автономен пробег. Нещо повече, ще се произвежда в новия завод на компанията в Аризона.

Екстериорът на Lucid Air е по-скромен от този на конкурентните седани от калибъра на Mercedes-Benz S-Class и BMW 7 Series, но в интериора е също толкова просторен. Батериите са монтирани в пода, за да се пести пространство.

Енергията идва от 100-киловатчасов пакет батерии, като опция се предлага такъв с капацитет 130 квтч, като в този случай мощността скача до около 1000 к.с. (745 kW). С тази мощност Air ускорява от 0 до 96 км/ч трае само 2,5 секунди. С очакван пробег от 400 мили (643 км) с едно зареждане, Air надхвърля с много пробега на Model S (315 мили/506 км). Моделът е оборудван с радар, камери и лидар, благодарение на които той е „автономно подготвен”, макар да не се казва кога тази функция ще бъде налична за клиентите.

Подобно на повечето луксозни автомобили, Air идва с приложение (изтегля се), което използва системи за гласов контрол като Amazon Echo и Siri, с които се контролират отделни функции в автомобила. Добре оборудван автомобил ще надхвърли $100 000, но базовата версия ще започва от около $65 000.

Четете още:

Ето го елегантният и елитарен Mercedes-Benz E-Class Coupe

Audi A3 Sportback е любимата кола на… автоджамбазите

Високо напрежение в студио Vilner: Tesla Model X P90D

Източник на статията: Vesti.bg

електрически автомобили китайски автомобили електромобили Lucid Air Lucid Motors