Tesla иска да направи жп гара до завода си край Берлин

Решение от местното управление ще бъде взето до края на юни

Tesla Berlin Model Y

Getty images

Tesla иска да изгради товарна жп гара и допълнителни логистични мощности до гига завода си край Берлин, предаде ДПА, цитирана от БТА.

За целта лидерът при електромобилите вече е подал искане за разрешение да ги построи. То не се отнася за производствените, потвърди кметът на Грюнхайде Арне Кристияни. Това бе най-вече по повод опасенията на местни еколози, че съоръжението поглъща водата на региона, замърсява и т.н.

Местният съвет ще обсъди молбата в началото на юни, а решение ще бъде взето до края на месеца. Гарата и логистичният център са нужни на Tesla за доставка и складиране на части и компоненти.

Към момента в гигазавода, в който бяха инвестирани около 5,5 млрд. евро, са назначени 3500 човека. При пълен капацитет на производство там ще работят около 12 000. Те би трябвало да произвеждат по 500 000 електромобила годишно, което се очаква да стане през 2025 г.

До края на този месец целта е да се постигне седмичен капацитет от 1000 автомобила. Продължава доизграждането на мощностите за батериите.

Tesla Гига Берлин завод гараж