Tesla Giga Berlin прави вече по 3000 коли на седмица

Производството тръгна от 1000, после бе удвоено. Целта е по 5000

,
Tesla Berlin Model Y

Getty images

В ъпреки всички проблеми, Tesla все пак вдига оборотите на производство в завода си край Берлин, открит по-рано тази година.

Компанията сподели снимка със служители, празнуващи темпа от 3000 електрически автомобила Tesla Model Y на седмица. Това се случва само няколко дни, след като същият темп от 3000 броя на седмица беше постигнат в Тексас.

„Поздравления за екипа на Giga Berlin за достигането 3000 Model Y тази седмица!“

Въпросният обем съответства на годишно ниво от приблизително 150 000 броя. Това означава, че двата нови завода на Tesla заедно могат да произведат 300 000 Model Y, в допълнение към съоръженията в Калифорния и Шанхай.

Заводът Giga Berlin-Brandenburg, съпътстван от проблеми по набиране на персонал (или задържането му) и разни други, постепенно увеличава производството. Нивото от 1000 коли на седмица беше достигнато в средата на юни и се удвои до 2000 в началото на октомври.

Ако приемем, че планираният производствен капацитет е 250 000 Tesla Model Y на година, заводът ще трябва да произвежда около 5000 автомобила на седмица, за да използва напълно своя потенциал - поне в началната фаза.

Разбира се, в дългосрочен план фабриката може да получи допълнителни производствени мощности, ако е необходимо.

Тъй като съоръжението в Германия произвежда автомобили основно за европейския пазар (който се поддържа и от внос от Китай), през 2023 г. може да видим скок на продажбите на Model Y в Европа.

Моделът, произведен в Германия, е оборудван с цилиндрични батерийни клетки тип 2170 (внесени от LG Energy Solution в Шанхай), тъй като компанията засега вгражда тип 4680 само в Тексас и дори там част от производството е базирано на другия тип.

Само времето ще покаже кога по-новата версия ще бъде произведена и в Европа.

А заводът в Германия се похвали, че произвежда Tesla Model Y в нови премиум цветове: Quicksilver и Midnight Cherry Red.

Tesla Tesla Model Y Tesla Giga Berlin завод