Sony изкара Afeela на сцената с контролер от PS5

Тук виждаме близък до серийното производство прототип на първия автомобил на Sony, който ще бъде качен на конвейра през 2025 г.

Sony Afeela

Sony Honda Mobility

Sony и Honda станаха партньори през 2022 г., когато двата японски гиганта обявиха плановете си да разработят съвместно електромобил. Оттогава дуото сформира нова компанията, наречена Sony Honda Mobility, чието първо отроче е Afeela. Моделът бе кръстен по време на миналогодишното изложение CES във Вегас, сега японците ни показват близка до производството версия на модела.

Най-любопитното от този дебют бе начинът, по който Sony изкара автомобила на сцената на CES. Това стана с помощта на контролер за Playstation 5.

Макар името на новия модел да не приковава вниманието, моделът на Sony Honda Mobility изглежда интересна. Електрическият седан залага на аеродинамиката с купеобразната линия на покрива. Автомобилът вече е с традиционни странични огледала вместо камери, предната броня е леко променена с лип спойлер. Фаровете също са пипнати, като през цялата ширина на предницата минава тънка светлинна лента. Предните колони изглеждат по-дебели от тези на миналогодишния концепт.

Иначе за първи автомобил на Sony се заговори през 2020 г., когато отново на CES бе показан Vision-S concept. Оттогава минаха четири пълни години, а сега Afeela ни демонстрира почти готовия си за производство интериор. Цялото арматурно табло на практика е един огромен дисплей, разделен на сегменти. Другата любопитна черта е воланът, който е срязан и наподобява самолетен щурвал. Над таблото изглежда има камера, чиято цел е да следи водача. На централната конзола има две поставки за безжично зареждане на смартфони.

Sony Honda Mobility

Сами може да се сетите, че компания като Sony залага изключително много на технологиите. Наскоро бе подписан договор с Microsoft, който ще разработи за Afeela личен асистент, използвайки Microsoft Azure OpenAI Service. Това ще рече изкуствен интелект, с който да може да се води разговор.

Що касае задвижването, от преди се знае, че Afeela ще разчита на два електромотора, всеки с по около 240 к.с., батерията ще е с капацитет 91 kWh. Плановете предвиждат серийното производство да започне през 2025 г.

Sony Afeela Sony