След близо четири месеца - Toyota подновява продажбите на електрическия bZ4X

Имаше опасност колелата да се разхлабят и паднат в движение. Проблемът бил отстранен

,
Toyota bZ4X

Toyota

Toyota bZ4X

Toyota ще възобнови продажбите на първия си изцяло електрически автомобил bZ4X близо четири месеца, след като го изтегли от пазара заради риск от разхлабване на колелата в движение.

Компанията обяви това в официално съобщение, цитирано от световните агенции.

Към края на юни Toyota изтегли от пазала 2700 броя от кросоувъра, пряк конкурент на модели като Tesla Model Y и Volkswagen ID4.

Лидерът по продажби в света посочва, че производството ще бъде възобновено днес (6 октомври), а оттам и продажбите, след като е намерено решение за отстраняване на проблема.

Това се отнася и за Subaru Solterra, който е дериват на bZ4X. От него бяха “привикани” на сервиз 2600 коли.

Дотам се стигна, след като японският регулатор по безопасност на движението по пътищата заяви през юни, че острите завои и внезапното спиране могат да доведат до разхлабване на болта на главината. Първите реакции тогава бяха, че това е лесен и евтин проблем за отстраняване. Оказа се, че не е точно така - мина цяло лято в търсене на решение.

В писмо до Министерството на транспорта на Япония Toyota обещава, че ще се увери, че болтовете на главините са сменени и правилно затегнати.

Компанията също така добавя, че е идентифицирала и отстранила потенциален проблем с въздушните възглавници (тип “завеси” - срещу удари в главата) в електромобила. За такъв казус не стана дума през юни.

От изтеглените 2700 автомобила bZ4X, 2200 са предназначени за Европа, 260 за САЩ, 20 за Канада и 110 за Япония.

Всичко това бе съпроводено от критики от екологични организации и инвеститори, които искат компанията по-бързо да премине към електромобили.

В същото време Toyota залага на хибриди, за което упражнява и натиск към японското правителство. По отношение на EV тя се измъква с обяснението, че иска да предложи коли, отговяращи на нуждите на даден пазар, според клиентските нагласи.

Не е случайно, че електромобилите на батерии представляват само 1 процент от продадените пътнически коли в Япония за миналата година.

Toyota

изтегляне сервизна акция Toyota bZ4X Toyota