Шефът на Lucid обеща: Air Sapphire ще е по-бърз от болид от F1

Поне в някои отношения…

Мартин Дешев,
lucid air sapphire

, Lucid Motors

Lucid Air Sapphire

И зпълнителният директор на Lucid Motors Питър Роулинсън направи доста смело обещание в интервю за TopGear. Той заяви, че бъдещият електрически седан Lucid Air Sapphire ще е по-бърз от болид от Formula 1.

„В момента тествам прототип на нормални пътища. Ако сложите тази кола на стартовата решетка на Formula 1, тя ще изпревари всички до към 130 км/ч. След това болидите придобиват по-голямо сцепление и имат по-добро отношение мощност-тегло, но въпреки това имаме впечатляваща машина“, казва Роулинсън.

Роулинсън, който е бивш главен инженер на Tesla Model S, иска да надмине бившия си работодател. Той казва, че колата ще ускорява от място до 100 км/ч за 1.89 секунди. Очаква се продажбите на автомобила да започнат това лято.

Роулинсън коментира и част от плановете на компанията занапред. Сделката с Aston Martin беше сключена наскоро и може да популяризира Lucid. Двете компании ще си партнират за разработката на технологии и батерии за изцяло електрически автомобили.

Lucid разработва и електрически SUV, който ще бъде представен догодина. Той ще е 7-местен.

Планиран е и директен конкурент на Tesla Model 3. Той ще бъде представен около същото време, когато Aston Martin ще покаже своя първи модел, съвместно разработен с Lucid.

Роулинсън коментира, че глобалното затопляне е фактор, който не трябва да се подценява. Напротив, трябва да се ускори преминаването към устойчив транспорт, казва той. „В момента обаче има само един участник в това състезание и това е Tesla”, смята шефът на Lucid.

Той иска да промени това, но постепенно. Според него е важно за компанията първо да тръгне в луксозния сегмент и след това да предложи по-достъпни модели. „Хората не разбират това добре. Ако се опитаме да направим масов автомобил още от началото, сега нямаше да водим този разговор. Щяха да са нужни 14 млрд. долара инвестиции, а не 1.4 млрд. долара, с които започнахме. Никой няма да даде 14 млрд. долара на стартъп“, коментира Роулинсън.

Източник на статията: TopGear

електрически автомобили Великобритания електрически автомобил автомобили коли Lucid Motors