С бляскаво шоу VinFast започна доставки в САЩ, гледа и към Европа

Дотук компанията е получила 65 хиляди резервации от цял свят

,
VinFast шоурум САЩ

, VinFast

Шоурум на VinFast в Калифорния

В иетнамската VinFast започна доставките в САЩ, първият от двата й най-важни пазара,     както обявиха шефове на бляскава церемония в Лос Анджелис, излъчвана по едно и също време и във Виетнам.

Първата партида включва 100 изцяло електрически SUV - моделите V8 и V9, на местни клиенти.

В по-големи обеми търговската дейност в Съединените щати започва през декември. Сред услугите има и лизинг на батерии, така се разчита цената да е по-поносима.

Първата партида от 5000 бройки VF8 ще бъде за пазарите в Северна Америка. Масовото производство ще започне от следващата седмица“, каза главният изпълнителен директор Ле Тай Туй по време на шоуто.

Компанията е регистрирала почти 65 000 резервации в световен мащаб и очаква да продава 750 000 EV на година до 2026 г.

През март VinFast заяви, че ще изгради завод в Северна Каролина с първоначален прогнозен капацитет от 150 000 EV на година. През юли се обърна към банки, за да получи кредит от поне 4 милиарда долара за проекта.

По-рано тази година автомобилният производител заяви, че търси място за завод и в Германия, където да прави и електрически автобуси.

Цените на всъдеходите VF8 и VF9 започват съответно от $42 200 и $57 500 в САЩ.

Догодина виетнамците започват да изграждат 50 дилърства Западна Европа, тогава ще стартират и продажбите на Стария континент.

VinFast

Vinfast VinFast VinFast VF8 VinFast VF9