Виетнамските е-модели на VinFast ще са добър коректив на европейските

Компанията отваря 50 шоурума в Европа, като ще предлага 10-годишна гаранция или 200 000 км

Пламен Георгиев,
Vinfast SF 9

Vinfast

Vinfast SF 9

Е вропейският пазар традиционно е най-трудният, а установените играчи тук го смятат за даденост, затова и започнаха да правят неща (особено в ценовата си политика), за които смятат, че няма кой да им търси отговорност.

Но това ще се случи, защото китайците най-после отправиха поглед към Европа. Сега към този коректив се присъединява и виетнамската VinFast. През юни компанията обяви, че ще открие 50 дилърства в Европа. Сега стана ясно, че 25 от тях ще са в Германия, 20 във Франция и 5 в Нидерландия.

След като представиха VF 8 и VF 9 на изложението IFA Berlin, VinFast обяви и плановете си да разгърне своята дилърска мрежа до края на 2023 г.

Това е добра новина, защото още един силен конкурент в Европа ще е добър коректив за европейските производители, чиито нови модели стават все по-скъпи и дори в Западна Европа вече се превръщат в лукс. А двата големи електрически модела на VinFast обещават достъпност.

Първите германски градове, в които VinFast ще отвори врати, са Берлин, Кьолн, Франкфурт и Мюнхен.

В тези дилърства ще се предлага VF 8 и VF 9 в две нива на оборудване: Eco и Plus. От VinFast не разкриха какво ще бъде включено като оборудване в тях. По-малкият електрически SUV е с две батерии, като и двете ще се предлагат в Европа: 82 kWh и 87,7 kWh. VF 9 също ще е с две батерии, но вече с капацитет 92 kWh или 123 kWh, една от най-големите (ако не и най-голямата), която се монтира в сериен пътнически електромобил.

За да убеди хората в качествата на продуктите си, двата SUV на VinFast ще се предлагат с 10-годишна гаранция или 200 000 км (което настъпи първо).

електромобили виетнамски автомобили VinFast