Renault разкри още детайли за 5 E-Tech

На предния капак ще има дисплей, който ще показва прогреса при зареждане

Мартин Дешев,
renault 5 tech

Renault

Renault 5 E-Tech ще е модерна интерпретация на легендарния модел на френската марка. Официалният дебют на модела ще е на Международния автосалон в Женева през февруари догодина, но в Renault не им се чака до тогава и с нетърпение разкриват част от подробностите за колата още сега.

5 E-Tech ще е малка градска кола, както своя предшественик. Тя ще споделя много от дизайнерските черти на оригиналната кола и ще ги осъвремени леко. Например фаровете, които са разпознаваеми от първия поглед, като са с леко изменена форма, за да напомнят и зеницата на човешкото око.

Renault

Нещо, което го нямаше в оригиналната кола, ще е дисплеят на предния капак. Той ще е на мястото на въздуховодите от оригинала. Дисплеят ще показва стилизирано лого 5, което ще се формира, когато колата се зарежда.

Renault

Задните светлини също са комбинация от оригиналния дизайн и нови щрихи. Те имат и функционална задача, като помагат за аеродинамиката и предотвратяват въздушна турбуленция.

Renault

5 E-Tech е с дължина само 3.92м, като ще има 52kWh батерия и пробег до 400 км. Компанията предвижда по-натам да предлага и 40kWh батерия.

Renault

Това ще е първият модел на Renault, който използва платформата AmpR Small. Тя включва подобрено окачване, което досега се е предлагало само в по-скъпи модели. Амбицията на френската компания е малката електрическа кола да е максимално приятна за шофиране, като ще се отличава и със своята стабилност.

Колата ще има и доста технологии. Сред тях е „втори пилот“ – reno. Това е виртуален асистент, който ще помага на шофьорите. 5 E-Tech ще е и първата кола, която ще има технологията V2G – чрез нея колата ще може да връща енергия обратно в електрическата мрежа. Renault планира цените на модела да започват от около 25 000 евро, като дебютът му ще е на 26-ти февруари 2024 г.

коли автомобили електрически автомобил електромобили Renault