Първите европейски бройки на Tesla - готови след седмица

Компанията увеличи цените на електромобилите си в САЩ и Китай

Tesla Model 3

Getty Images

Tesla Model 3 в дилърство в Берлин.

Tesla планира да произведе първите си автомобили в новия гигазавод край Берлин след около седмица, предаде ДПА, цитирана от БТА, позовавайки се на свои източници.

Те трябва да слязат от конвейера на 22 март, като ще има специално събитие в Грюнхайде, източно от германската столица. Не се пояснява кои са моделите.

По-рано този месец местната власт даде лиценз под условие на компанията на Илон Мъск да завърши огромното съоръжение и да започне производство. Трябва да се покрият екологични норми за пълно одобрение.

Там се правят и батерии, което е огромна предимство за водещия бранд при електромобилите.

Заводът трябва да бълва годишно над 500 000 EV, генерирайки над 50 гигаватчаса мощност. С което Tesla иска да има сериозен дял и на европейския пазар, където ще срещне конкуренцията на Volkswagen, Stellantis и другите водещи “играчи”.

Наскоро босът на Stellantis Карлос Тавареш заяви, очаква до няколко години концернът му да настигне Tesla и от "здравословната конкуренция" да спечелят клиентите.

Междувременно Мъск заяви, че инфлацията и покачването на цените на суровините и логистиката оказват все по-голям натиск върху автомобилната му компания и SpaceX. Той направи това в пореден туит в социалната мрежа.

Милиардерът препубликува статия, в която се пише за кризата, дошла от войната в Украйна.

Цените на алуминия, паладия и необходимия за батериите никел удариха рекордни стойности в последните дни. Към това се прибавят и недостигът на чипове, както и проблемът с доставчиците на кабели и снопове в Украйна. А и макар вече да не се говори за това, пандемията още не е приключила.

През миналата седмица Tesla увеличи цените на автомобилите си в САЩ и Китай с 1000 долара.

Tesla Model X Plaid заводи Берлин Илон Мъск инфлация цени на бензина