Притча за моркова и пръчката: BYD дава бонуси на дилърите за всяка продадена кола

Някой би казал, че $93 за продажба не е нищо, но само през последното тримесечие на годината китайската марка е продала над 525 000 коли

BYD

BYD

Т емата през последните дни (на фона на пълното затишие откъм новини от Европа и САЩ) е дали BYD ще успее да измести Tesla от позицията на производител №1 на електромобили в света.

Изглежда, че това няма да стане, макар че китайците изпревариха с много Tesla специално през последното тримесечие. И вероятно заслуга за това има политиката на BYD да стимулира дилърите си с бонуси от по 666 юана на продадена кола, пише агенция БТА.

Китайската компания дава на дилърите по 666 юана ($93) на продадена кола, но ако ако са изпълнили поставените им цели за 2023 г. Сумата не е случайна. 666 се смята за щастливо число в Китай, тъй като звучи като думата за "изумително".

Очакванията са BYD да трябва да изплати на дилърите си около 2 милиарда юана (това е около 250 млн. евро), тъй като компанията е продала през годината над 3 милиона коли - електромобили и плъгин хибриди.

BYD бързо разраства мрежата си за продажби в Китай и към момента разполага с около 3400 физически представителства, които от октомври продават популярните серии Dynasty и Ocean.

Нетната печалба на компанията за първите три тримесечия на 2023 г. възлиза на 21 милиарда юана при продадени над 2 милиона автомобила и компоненти за тяк като батерии и електроника.

Най-силно се оказа последното тримесечие на 2023 г., в което китайците са продали 526 409 електромобила, с цели 42 000 EV повече (484 507) от конкурента Tesla. Но въпреки това BYD не успя да изпревари Tesla, която запазва титлата „Производител №1 на електромобили в света“.

Американската компания е пласирала малко над 1,8 млн. EV през 2023 г., докато BYD – 3,02 млн. автомобила, но от тях 1,4 млн. Плъг-ин хибрида.

китайски автомобили BYD