Помните ли Next.e.GO, щеше да прави е-коли в България? Обяви несъстоятелност

Немската компания за втори път изпада в несъстоятелност, а вече (на приказки) трябваше да изкарва автовози с електромобили от завод в Ловеч, който „завод“ е парцелиран и обграден с метални платна

Next e wave X

, CarMarket.bg

Next e.wave X

Н ие не участваме в политическата риторика, която тече в последно време, но все пак ще напомним, че Next.e.GO дойде в България с няколко от своите модели, когато в София Тех Парк бе ударена камбаната: ще се правят коли, електрически, в България...

Е, тази утопия отдавна стана ясно, че няма да се осъществи, а ние бяхме скептично настроени още при обявяването на новината.

Сега съобщаваме, че стартъпът Next.e.GO Mobile SE („e.GO“), който трябваше да произвежда електромобили в Ловеч, е подал молба за откриване на производство по несъстоятелност в районния съд в Аахен (Amtsgericht Aachen).

Решението да се подаде молба за откриване на производство по несъстоятелност идва на фона на „последните неблагоприятни развития и предизвикателства на пазара на електромобили и нестабилността на капиталовите пазари“.

Съобщението продължава с изтъкване на още причини за това решение, които са без значение.

Значение има фактът, че това е втората обявена процедура по несъстоятелност за компанията от 2020 г., за която тук се тръбеше, че ще произвежда коли.

Смята се, че сред основните фактори за този развой на събитията е моделът e.wave X, чийто предварителни продажби започнаха в края на 2022 г., но той така и не излезе на пазара до момента.

Източник на статията: marketscreener.com

несъстоятелност Next e.wave X Next.e.GO Mobile Next e.GO