От убиец на Tesla до банкрут, дните на Fisker са преброени

Разговорите с топ инвеститор се провалиха

Fisker Alaska

Fisker

Fisker обяви, че разговорите ѝ с „голям автомобилен производител“, който да осигури солидно финансиране на компанията, са се провалили. Освен това търговията с акциите на компанията на фондовата борса на Ню Йорк са спрени и тя ще бъде свалена от нея, съобщава Electrek.

Според неофициална информация, става дума за Nissan. Очакванията бяха, че двете компании ще споделят технологии и производствени ресурси, а Nissan ще осигури и около 400 млн. долара. Те щяха да спасят Fisker от банкрут и да ѝ дадат достатъчно време да стъпи на краката си.

Според документи, които са подадени от Fisker в американската Комисия за ценни книжа и фондови борси, производителят е прекратил разговорите. За Fisker не остават много опции.

Компанията казва, че ще продължи да разглежда „стратегически алтернативи“, за да продължи да функционира. Това може да включва преструктуриране, търсене на още капитал или рефинансиране.

Новината за провалените преговори обаче допълнително влоши ситуацията за Fisker. Акциите ѝ се сринаха с над 30% и търговията с тях беше спряна. От фондовата борса обявиха, че ще извършат анализ и ще вземат решение. То беше постигнато много бързо – Fisker ще бъде свалена от борсата заради голямата нестабилност. Вместо това акционерите ще могат да търгуват с акциите ѝ през алтернативните OTC пазари, които са по-малко ликвидни и имат по-малко интерес и по-малко брокери.

Не помага и фактът, че по-рано този месец Fisker временно спря производството на нови коли. За компанията вече няма много опции и според все повече анализатори е въпрос на време да обяви и официален банкрут.

коли автомобили Fisker електрически автомобил