Olympian Motors O1 смесва най-доброто от старата и модерната школи

Ретро дизайн опакова електрическо задвижване за един забележителен начин на придвижване. Но на съответната цена

Olympian Motors O1

Olympian Motors

А бсолютно всеки нов електрически концепт, който се появява на сцената, сякаш се опитва да надскочи показаното от последния такъв по отношение на дизайн и технология. Новият стартъп Olympian Motors предприема различна стратегия: също иска да се хареса с дизайна си, но този път с ретро форми, характерни за уличния пейзаж в САЩ от преди век.

На 2 март Olympian Motors разпространи първата подгряваща снимка на първия си модел, наречен O1. За да е ясно, това е „О” от Olympian, а не нула.

O1 е силно повлиян от историята на автомобила. Това се вижда издутите колесни арки, които се спускат назад към капкообразната задница. Форми, които сме виждали в не една или две кинопродукции, в които много често отстрани на автомобила виси италианец с тънък мустак и „Томпсън” в ръка.

Olympian Motors

Интериорът е също копира в същата степен ретро екстериора: махагоново табло и голям волан, характерните прибори и превключватели. На снимки изглежда изключително атрактивно на фона на всичко, което днес се представя от индустрията. Olympian казва, че са премахнали 80% от бутоните и превключвателите, като няма да има никакви 2D екрани.

Olympian Motors

За сметка на това задвижването следва най-модерните тенденции: батерия с капацитет 82 kWh, която трябва да осигури на О1 пробег до 490 км. Задвижващи ще се задните колела, като максималната скорост ще надхвърля 250 км/ч.

O1 ще стартира с цена от $100 000. Olympian вече приема депозити в размер на $500, но все още няма яснота за производствените графици. Няма и нищо друго освен рендъри на О1.

Olympian Motors O1 електромобили в България любопитно автомобили