Обновеният Hyundai Ioniq 5 идва с по-голяма батерия

Електромобилът вече ще разчита на батерия с капацитет 77,4 kWh.

Пламен Георгиев,
Hyundai Ioniq 5 2023

, Hyundai

Hyundai Ioniq 5 2023

Hyundai модернизира Ioniq 5 с представянето на автомобила за моделна година 2023. Обновената „петица” ще бъде оборудвана с нова батерия с капацитет 77,4 kWh. До момента Ioniq 5 се предлагаше с две батерии с капацитет 58 и 72,6 kWh, както и с опция с един или два електромотора.

За да се оптимизира клиентското изживяване на борда на автомобила, Hyundai е обзавел модела с нова система за климатизация на батерията и странични камери за обратно виждане, но те се предлагат като опция.

Подобреният Ioniq 5 ще предлага и цифрови странични огледала (DSM). Вече налична за корейските модели Ioniq 5, тази функция ще бъде налична в Европа за първи път в автомобил на Hyundai. DSM намалява въздушното съпротивление.

За първи път обновеният Ioniq 5 ще бъде оборудван и с дигитално огледало за обратно виждане. Digital Center Mirror (DCM) превръща вътрешното огледало на модела в екран, който показва изгледа назад. DCM камерата е инсталирана под задния спойлер на Ioniq 5, като го предпазва от замърсяване.

Междувременно, новата функция за климатизация на батерията ще позволи на Ioniq 5 автоматично да адаптира температурата на батерията си по време на пътуване, за да осигури оптимални условия на зареждане при достигане на зарядната станция. Това гарантира подобрена динамика на зареждане при гореща или студена околна среда. Функцията се активира автоматично, когато в навигационната система бъде въведена точка за зареждане.

Функцията за интелигентни амортисьори (SFD) ще подобри реакцията на окачването на задната ос, за да увеличи комфорта и управляемостта.

По отношение на дизайна, обновеният Ioniq 5 ще включва черни брони в комбинация с LED осветление. Междувременно меки на допир материали ще бъдат приложени навсякъде в интериора за още по-изискана атмосфера на борда.

Hyundai лансира Ioniq 5 на световния пазар през февруари 2021 г. Първият модел, базиран на специализираната BEV платформа на Hyundai Motor Group, Electric Global Modular Platform (E-GMP), се оказа популярен както сред журналистите, така и сред клиентите на Hyundai. Миналата година моделът спечели 30 отличия в цяла Европа, включително престижната награда „Автомобил на годината 2021“ в Германия. Освен това е финалист в предстоящия конкурс за Автомобил на годината в Европа”.

Обновеният Ioniq 5 ще бъде наличен за клиенти в Европа през лятото на 2022 г.

Hyundai Hyundai Ioniq 5 електромобили