Nissan смята, че ще изпревари Toyota с твърдотелните батерии

Компанията също ще използва гигапреси

Мартин Дешев,
Nissan Hyper Urban

Nissan

Nissan обяви амбициозни планове за своето електрическо бъдеще. Компанията иска да се трансформира като един от лидерите в сегмента и ще ускори работата и инвестициите в батериите и производствените технологии, съобщава The Drive.

Компанията представи прогреса в завода си за батерии в Йокохама. Тя смята, че ще може да започне производство на първите прототипи на твърдотелни батерии през март 2025 г. А освен това прогнозира, че ще предлага такива батерии на пазара през своята фискална 2028 г., която от гледна точка на календара реално е април 2028 – април 2029 г.

Nissan иска да може да произвежда общо 100 мегавата твърдотелни батерии на месец през април 2028 г. Срокът е доста по-кратък от този на Toyota, която смята, че ще започне да произвежда прототипи през своята фискална 2027 г. и да премине към масово производство 2-3 години по-късно.

Nissan прогнозира, че ще може да произвежда 1,2 гигавата батерии годишно до 4 години. Колко EV-та ще се захранват от тях ще зависи изцяло от капацитета на колите. Може да са 20 000 коли при по-малки и скромни модели или 12 000 при по-големи седани.

Компанията има амбицията да използва батериите в EV-тата за повече от движение на коли. Тя казва, че проучва множество ползи, включително батериите в електричките да съхраняват електричество, което да се използва в градската инфраструктура.

Nissan планира и промяна в производството си. Компанията ще премине към гигапреси за производството на подовете на EV-тата. Това ще намали разходите с 10% и ще олекоти компонентите с 20%.

В комбинация с твърдотелните батерии, Nissan смята, че ще може да намали разходите з производство на електричките си с 30%. Така цените им ще станат съизмерими с тези на колите с ДВГ, което ще ги направи по-атрактивни за купувачите.

коли автомобили електрически автомобил електромобили твърдотелни батерии батерии Nissan