Nissan иска да е лидер при твърдотелните батерии

Компанията подготвя нови, по-евтини предложения

Мартин Дешев,
Nissan NASA battery

, Nissan

Един от проектите за батерии на Nissan.

Nissan обяви, че разработва свои твърдотелни батерии, които имат за цел да са сред водещите на пазара. Компанията работи по нея около две години, като технологията се казва ASSB – All-Solid-State Battery, съобщава InsideEVs.

По време на автосалона в Токио, Казухиро Дой, вицепрезидент на Nissan, споделя повече за напредъка на ASSB. Батерията ще осигури близо двойна плътност и капацитет спрямо настоящите, като същевременно ще се зарежда по-бързо и ще е по-евтина.

ASSB ще е подходяща за всички видове автомобили, включително товарни. Технологията ще се справя с по-големите натоварвания и ще предлага по-дълъг пробег, без да се налага да се увеличават физическите размери на батериите. Компанията казва още, че времето за зареждане ще е около една трета спрямо сегашното.

Друга полза ще е при спортните коли. Те ще могат да използват по-малки и леки батерии, което ще спомага за по-добро ускорение и поведение на пътя, без твърде голям компромис с пробега.

Дой казва още, че ASSB ще е и по-сигурна. Батериите ще могат да работят без проблеми до 100 градуса по Целзий, което практически означава, че не се нуждаят от допълнителна система за охлаждане. Това пък спестява още сложни механизми, тегло и разходи.

Nissan върви по график с разработката на ASSB. Компанията очаква първият сериен автомобил с този тип батерии да е факт през 2028 г. Това ще е точно навреме за прехода на компанията към изцяло електрически автомобили, които в Европа трябва да стане от 2030 г.

Nissan Hyper Tourer Concept Nissan електрически автомобил автомобили коли