Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

електромобили

, Hyundai

Hyundai Ioniq 5

П родажбите на електрически автомобили ще се увеличат значително през 2024 г. въпреки неблагоприятните икономически условия на някои пазари по света. Това прогнозира в годишния си преглед на пазара на електрически автомобили Международната агенция за енергията (МАЕ), предава агенция БТА.

През тази година в световен мащаб се очаква да бъдат продадени 17 милиона електромобила при 14 млн. през 2023 г. Над една от всеки пет коли, които ще бъдат реализирани на пазара през 2024 г., ще бъде електрическа. Това ще доведе до ограничаване при използването на петролни горива при сухопътния транспорт, посочва МАЕ.

Десет милиона от електрическите автомобили, продадени през тази година, се очаква да бъдат реализирани в Китай.

Продажбите през първото тримесечие на тази година са се увеличили с 25% спрямо първите три месеца на 2023 г.

Организацията отбелязва, че ключов фактор за развитието на сектора ще бъде изграждането на все повече станции за зареждане на електрическите коли и осигуряването на достъпни цени за тази услуга.

"Малките маржове на печалба, променливите цени на металите, високата инфлация и постепенната отмяна в някои страни на субсидиите, които получаваха купувачите на електромобили, предизвикват опасения относно темпа на развитие на сектора. Но данните сочат, че продажбите в световен мащаб остават стабилни", се посочва в доклада на базираната в Париж организация.

Броят на продадените електрически автомобили спрямо всички реализирани на пазара превозни средства ще варира в различните региони на света. Те ще представляват приблизително една на всеки девет коли, продадени в САЩ, една на всеки четири в Европа и почти половината от автомобилите в Китай, прогнозира Международната агенция за енергията.

електромобили продажби МАЕ прогнози