Mercedes замразява (засега) плановете за нови заводи за батерии

Прогнозата, че до 2025 г. 50% от продажбите на марката ще бъдат изцяло електрически или плъг-ин хибридни, изглежда все по-малко вероятна

mercedes g glass electric електрическа

, Mercedes-Benz

Mercedes G580 with EQ Technology

Mercedes-Benz ще изчака да види дали търсенето на електрически автомобили ще се повиши, преди да добави повече производствен капацитет на батерийни клетки, като по-ниските прогнозирани продажби на EV означават, че вече няма да се нуждае от капацитета, първоначално планиран за 2030 г., каза Маркус Шафер, главен технологичен директор на групата.

Автомобилният производител заяви през 2022 г., че ще има нужда от повече от 200 GWh капацитет за производство на клетки до края на десетилетието и планира да построи осем завода по целия свят с партньори, включително четири в Европа.

Но тъй като търсенето на EV е по-ниско от прогнозите, Mercedes заяви по-рано тази година, че не очаква продажбите на електрифицирани превозни средства, включително плъг-ин хибриди, да достигнат до 50% от общия брой до 2030 г. - пет години по-късно от предишния прогноза за 2025 г.

Прогнозата за 200 GWh се основава на предположението, че всичките годишни продажби на Mercedes от около 2 млн. автомобила ще бъдат електрически до 2030 г., каза Шейфър на 8 юли.

Немската марка подписа сделка с CATL през 2022 г. за получаване на батерийни клетки в обем 100 GWh от завода на китайската компания, който се строи в Унгария.

Тя също така ще получава батерии в обем 40 GWh от Франция чрез съвместното предприятие Stellantis ACC, в което притежава 30% дял.

Плановете за изграждане на още два завода на ACC в Германия и Италия бяха спрени миналия месец поради ниското търсене на електромобили.

Главният изпълнителен директор Ола Калениус каза през февруари, че компанията ще гарантира, че нейната гама двигатели с вътрешно горене е конкурентоспособна през следващото десетилетие, за да отговори на търсенето.

Източник на статията: autonews.com

Mercedes-Benz батерии заводи