Mercedes даде началото на глобална мрежа зарядни за всички електромобили

Тя ще поддържа бързо презареждане и ще има над 2000 локации

Мартин Дешев,
mercedes зарядна станция електромобил

Mercedes

Mercedes въведе в експлоатация първата си локация за зареждане на електромобили. Тя се намира в Манхайм, като дава началото на изграждането на глобална мрежа от зарядни на компанията, съобщава самата тя.

Mercedes допълва, че планира да изгради над 2000 локации по света, като общият брой на налични зарядни ще е над 10 000. Те ще бъдат разполагани на ключови транспортни точки и ще са отворени за електромобилите на всички производители.

Зарядните хъбове ще залагат на „качеството и най-доброто в класа изживяване“. Първият хъб има шест зарядни точки и поддържа 300kW зареждане за всяка от тях. Използвани са интелигентни системи за управление на заряда, така че всеки автомобил ще бъде зареждан с максималната скорост, която поддържа. Това ще се определя автоматично от системата.

Компанията казва, че на пазара вече има и модели, които се зареждат от 10% до 80% за по-малко от 20 минути и това ще може да се случва и на нейните зарядни. В Европа енергията за зарядните станции ще се осигурява от E.ON, която ще поддържа и инфраструктурата.

Хъбовете са с навеси със соларни панели, като поддържат всички автомобили и бусове. Има интерактивни елементи и осветление, които улесняват работата със станциите и информират за статуса им. Клиентите на Mercedes ще се ползват с допълнителни привилегии, включително преференциална тарифа, а през първите месеци от навлизането на мрежата – и от напълно безплатно презареждане.

Компанията вече е избрала първите локации в Европа, чието изграждане ще започне от 2024 г. Вече има и работещи станции в САЩ в Атланта и в Китай в Ченгду и Фошан. Плановете на Mercedes са до края на десетилетието да има над 200 точки в Европа и над 2000 глобално.

зарядни станции електрически автомобил автомобили коли Mercedes