Старата американска гвардия отново се закани на Tesla (видео)

General Motors иска да измести компанията на Илон Мъск от първото място до няколко години. Ford провокира конкурента си с реклама

Chevrolet Equiniox EV

, Chevrolet

Новият Chevrolet Equiniox EV, който ще излезе в САЩ и на други пазари догодина.

Tesla получи още две хвърлени ръкавици в последните дни - от General Motors и Ford, по два различни начина, но достатъчно предизвикателни.

След като загуби първото място на производител №1 в света, General Motors смело твърди, че в близките години ще оглави класацията на електромобилите.

Правим стъпките това да се случи, заяви президентът на гиганта Мери Бара в интервю за Yahoo Finance. - Вече заявихме, че в средата на десетилетието ще продаваме в нашата страна повече EV от всеки друг. Включително Tesla. Не забравяйте, че ние не продаваме само луксозни автомобили. Ще направим електрическите коли на достъпни цени от 30 хиляди долара.”

Последното казва всичко за намеренията на GM.

Показаният наскоро Chevrolet Equinox EV излиза на пазара догодина, като базовата му цена ще стартира дори под $30 000. Така той ще е по-евтин от наскоро обновения и наличен в САЩ Chevrolet Bolt, тръгващ от $31 500. И е малко по-голям.

За сравнение най-евтината Tesla Model 3 излиза $46 990, като компанията на Илон Мъск постоянно вдига цените.

Плановете на GM включват също пикапа Chevy Silverado - от $39 900, а също така доста по-луксозните Cadillac Lyriq и GMC Hummer, съответно за близо 59 и 80 хиляди долара всеки един.

И това е само началото. Наскоро GM влезе в съвместен проект с Honda, целта на който е производството на милиони електромобили на двете марки в различни класове. Първите трябва да се появят през 2027 г.

Сега разликата между Tesla и GM е почти двойна - 14 процента пазарен дял срещу 7,6%. Ясно е, че лидерът също няма да стои със скръстени ръце, наскоро обяви нови модели, а също така планове за заводи и мощности.

Поради което Бара добавя, че “играта ще е малко по-дълга” по отношение на битката за първото място.

А в нея иска да се намеси и Ford Motor Co. В Синия овал са окрилени от успеха пикапа F-150 Lightning, разпродаден до началото на следващата година още преди да е стартирало производството му. Гигантът възнамерява да вложи $50 милиарда в електрификация до 2030 г.

В конкретния случай предизвикателството дойде по по-забавен начин. Ford разпространи реклама, излъчена този уикенд покрай прочутото състезание за конни надбягвания “Кентъки Дерби”.

С нея компанията отдава дължимото на своята работна сила, която наброява 182 хиляди души. Също така историята, традициите и наследството си.

Но не пропуска и да “захапе” Tesla и Мъск, макар и да не ги споменава. В един пасаж - в самото начало всъщност, се говори за “едни много важни хора, които са най-шумните… които искат да разбутват нещата, но после ще отлетят в собствените си космически кораби, когато стане напрегнато”.

Ясна е препратката към Мъск и SpaceX. В Америка този тип реклами, в които пряко или косвено се атакува конкуренцията, са позволени.

Засега ще спрем дотук. За първото място на Tesla се стягат също Stellantis и Volkswagen. В едно шефката на GM Мери Бара е напълно права - тази игра е дълга.

продажби България конкуренция електромобили Мери Бара General Motors ford Focus RS Mk1 Tesla Giga Texas