Ford „захапа” Мъск, намеква, че иска да „отлети”, когато стане напечено

Всичко това в промо клип, в който се казва, че Ford ще инвестира $50 млрд. в електромобили

Ford F150 Lightning

, Ford

Ford F-150 Lightning

О чевидно големите играчи на автомобилния пазар в САЩ вече им е втръснало да слушат (и четат туитовете) за Tesla и Илон Мъск, затова отвръщат на удара. General Motors се закани, че ще изпревари Tesla по продажби, а Ford наскоро публикува видео, в което индиректно е насочил атаката си срещу Мъск. Видеото, което се излъчи като реклама по време на Kentucky Derby (едно от най-прословутите конни надбягвания), започва със следните думи:

Днес изглежда, че единствените хора, които имат значение, са най-шумните, тези, които искат да разкъсат нещата, след това да отлетят със собствените си космически кораби, когато нещата станат напечени.”

Видеото продължава с това, че за Ford работят 182 000 човека, които произвеждат повече автомобили в САЩ от всеки друг производител, които „правят големи неща, нови неща, неща, които ще променят начина, по който правим нещата.”

За тези „неща” Ford е отделил $50 млрд. за електрификация, основният стълб в която ще е електрическият пикап F-150 Lightning. Тези два факта със сигурност притесняват Tesla, колкото и напред да е в момента компанията. Но постоянните отлагания на лансирането на нови продукти няма да помогнат, когато с Ford, и General Motors разгърнат електрическите си портфолиа. А в тях основни играчи ще са именно електрическите пикапи, докато Cybertruck (представен през 2019 г.) отново бе изтласкан назад до 2023 г. (най-рано).

По време на официалната церемония, Боб Фарли, изпълнителен директор на Ford, нарече модела F-150 Lightning „Model T на XXI век”. Ford обяви, че има над 200 000 резервации за електрическия пакип. Този модел ще е сред основните инструменти, на които Ford ще разчита, за да изпълни плана си от 2 млн. електрически автомобила годишно до 2026 г., което ще е около 1/3 от общото производство. До 2030 г. електрическите модели трябва да са 50%.

Плановете на GM включват пикапа Chevy Silverado (пролетта на 2023 г.) - от $39 900, а също така доста по-луксозните Cadillac Lyriq и GMC Hummer, съответно за близо 59 и 80 хиляди долара всеки един. Чака се и GMC Serra EV, като не трябва да се забравя и Ram, който тази есен ще покаже концепция на електрически пикап.

Ford General Motors Ford F-150 Lightning