Jaguar ще атакува BMW i7 с нова електрическа лимузина

Моделът ще замени

Мартин Дешев,
Jaguar Vision GT

, Jaguar

Jaguar планира нова стратегия с много по-дързък дизайн на автомобилите си.

Jaguar разработва нова, голяма лимузина, която ще замени XJ и ще е изцяло електрическа. Тя ще бъде директен конкурент на BMW i7, съобщава Autocar, като се позовава на свои източници в компанията.

Според тях Jaguar работи по три нови модела. Първият е SUV с размерите на Bentley Bentayga и ще е луксозен и изцяло електрически. Вторият е 4-местен електрически автомобил за дълги пътешествия. А третият – много по-голяма и луксозна електрическа лимузина.

И трите ще използват платформата JEA, която е създадена специално за новото поколение коли на Jaguar. Цените на трите коли ще са доста по-високи от досегашните за Jaguar – те ще са между 100 000 и 125 000 британски лири за всяка.

И трите автомобила ще имат задвижване и завиване на 4-те колела и ще поддържат бързо презареждане. То ще зарежда батерията от 10% до 80% за 13 минути. И трите ще са и доста мощни, като ще имат минимум по 450 „коня“, а спринтът до 100 км/ч ще е между 3 и 3.8 сек. Максималната скорост ще е 250 км/ч, а пробегът ще е между 620 км. и 765 км.

Моделите ще следват новата стратегия на Jaguar за по-дързък и дори шоков дизайн, по-голяма ексклузивност и по-високи цени. Като част от тази нова стратегия, моделите няма да са украсени с класическия ягуар за лого, а ще следват тенденцията името на компанията да е изписано с големи букви.

Източниците на Autocar твърдят, че новата лимузина е с изцяло различен дизайн и досега нито една от скиците, които се разпространяват в интернет, не се доближава до реалния модел. Той ще е с минималистичен дизайн, без вдъхновение от предишни модели. Ще има дълъг, изчистен силует и остри черти, а размерите ще са приблизително тези на Bentley Mulsanne.

Предницата ще е характеризирана с нови, тънки LED светлини и декоративна решетка, които ще дадат началото на новото лице на Jaguar. Задните стопове ще са „невидими“, когато колата не работи и ще са много тънки и интегрирани в чертите на колата. Най-вероятно и трите коли няма да имат задно стъкло, а ще разчитат на камера за обратно виждане. Интериорът също ще следва минималистичен дизайн с изчистени линии и възможно най-малко бутони.

Jaguar не е коментирала темата. Според източниците на Autocar, компанията ще покаже 4-местния седан догодина и ще го пусне на пазара през 2025 г. За сега се планира да бъде пускан само по един модел на година, така че за лимузината ще трябва да се почака.

коли автомобили електрически автомобил Jaguar