General Motors се завръща в Европа с електрически Cadillac и Hummer

Цената на Cadillac Lyriq в Америка започва от 63 хил. долара, пробегът му е за около 500 км

Cadillac Lyriq

Cadillac

Cadillac Lyriq

А нонсираните преди месец планове на General Motors да се завърне в Европа се потвърждават - американският гигант ще предлага електрически Cadillac и GMC Hummer, съобщава Autonews.

През май изявлението за офанзива на GM в Стария свят като EV производител направи лично шефката на концерна Мери Бара.

Сега вече имаме и конкретни модели - Cadillac Lyriq и GMC Hummer. В двата случая става въпрос за SUV и всъдеход, като “кадилакът” е повече кросоувър, доста луксозен, както може да се очаква. Той вече се продава в САЩ, приемат се поръчки.

На определени пазари в Европа GM продържава да присъства - отново с Cadillac и Chevrolette Corvette, но сега се очаква разширена експанзия. Което не е никаква изненада - бъдещето е на SUV и кросоувърите, те се харчат добре в Европа и носят огромни печалби.

Говорител на GM е коментирал пред Autonews, че финално решение още не е взето.

Детройтската компания практически се изтегли от Стария континент през 2017 г., когато продаде Opel и Vauxhall на PSA Peugeot Citroen, която от 2021 г. е част от Stellantis.

През декември м.г. GM започна да връща в играта Hummer - като електрически пикап, разработен от GMC. Той бе “пенсиониран” през 2010 г. след банкрута на GM, дошъл след години на лошо управление и катализиран от финансовата криза в периода 2007-2010 г.

GM очаква да произведе 21 000 бройки от GMC Hummer EV тази година. Предишната прогноза бе за 3800. До февруари бяха получени 59 000 резервации, много от които ще се изпълняват догодина.

Цената на новия Cadillac Lyriq в САЩ започва от 62 990 долара. Това е първият изцяло електрически модел на бранда. Пробегът му достига до 500 км. И от него се очаква да бъдат пласирани около 20 хиляди броя през 2022 г. И значително повече през следващата.

Не се посочва кога въпросните модели - или други, ще стъпят в Европа.

Automotive news

General Motors Cadillac GMC Hummer EV Hummer H1 Европа