Ford удвоява инвестицията в електромобили до $22 млрд.

Пламен Георгиев,
Ford Mustang Mach E електромобили

Ford

Ford Mustang Mach-E

В ятърът на промяната задуха от новата администрация на Джо Байдън, а с това идват и големи новини от двата американски колоса на автомобилостроенето (третият също се променя, след като се обедини с PSA Group). Преди седмица стана ясно, че General Motors планира да преустанови продажбата на автомобили с ДВГ през 2035 г. Сега наред е Ford, който обяви, че до 2025 г. ще инвестира $22 млрд. за електрификация на моделната си гама.

Тази сума е двойно повече на предварително обявените през 2018 г. $11,5 млрд., които ще се инвестират в електрически автомобили до 2022 г. Сега срокът се удължава с три години, но инвестицията нараства двойно. Компанията ще похарчи още $7 млрд. за развитие на технологии за автономно управление, с което сумата достига $29 млрд. до 2025 г. Очевидно в компанията вече са разбрали (и преглътнали), че не могат вечно да разчитат на вездесъщия F-150, а ще трябва да се инвестира „дебело” в бъдещето.

Байдън ще смени федералния автопарк с електрически

Според The Verge, Ford е потвърдил, че повечето бъдещи модели ще бъдат електрически. Изпълнителният директор Джим Фарли заявява, че допълнителната инвестиция в електрическа мобилност на включва потенциала от вертикално интегрираното производство на клетки за батерии за електромобили, област, която Ford проучва.

Що касае инвестицията от $7 млрд. в автономност, главният финансов директор Джон Лоуър казва, че тук са включени разходите по Argo AI и планираното лансиране на услуги за автономни търговски превози през 2022 г.

До 10-15 години Audi минава само на ток

Ford отчете нетна загуба в размер на $1,3 млрд. през 2020 г., но печалбата през четвъртото тримесечие на миналата година (преди данъци и такси) се е утроила до $1,9 млрд. спрямо същия период на 2019 г. От тази сума в Северна Америка са генерирани $1,1 млрд., ръст от 53% спрямо същия период на 2019-а. Във всички останали части на света Ford отчита загуби, но не и в Европа, където са заработени $414 млн. през последните три месеца на миналата година.

И най-търсената в Google автомобилна марка е...

Всеки 8-ми автомобил през 2020 г. в Европа е имал контакт за зареждане

Wall Street очаква ръст от поне 50% на продажбите на Tesla през 2021 г.

Източник на статията: Vesti.bg

електромобили Ford