Ford Otosan започна производство на електрическия Transit

Очаква се годишният обем да достигне 650 хиляди автомобила - за пет лекотоварни модела

,
Ford E Transit

Ford

Ford E-Transit на официалното тържество. Вляво е Али Коч, босът на "Коч холдинг" и Ford Otosan, вдясно от колата - Мустафа Варанк, министър на индустрията и технологиите на Турция, а до него е Илкнур Кирача, директор на завода в Коджаели.

Ford е първият голям и чуждестранен производител, който започна да прави електромобили в Турция. Това е факт, благодарение на Ford Otosan, компанията, в която синият овал си партнира с “Коч холдинг”.

В южната ни съседка от години се прави Transit, а след инвестиция в размер на 2,2 милиарда долара на поточната линия в завода в Коджаели се качва Е-Transit.

Ще го доставят за цяла Европа и за местния пазар.

Годишният ще е 650 000 автомобила, а досега беше 450 000. В завода също така ще се правят по над 130 000 батерии.

Ford заяви, че вече са приети над 5000 поръчки за електрическия Transit. Припомняме, че конвенционалният му оригинал е най-продаваното лекотоварно возило в света. От 2024 г. в семейството му ще се присъединят още четири работни EV.

А покрай новината за Е-Transit, Ford обяви още една. Проектът на американския гигант, “Коч холдинг” и корейската компания SK On са на финалната права за изграждане на завод за батерии в Турция. Вече има и подробности: той ще е с обем между 30 и 45 гигават часа на година.

Ford

Ford Mondeo Ford Otosan Ford E-Transit Transit Elevated Bus Коч холдинг