FIAT превърна 500е в „най-малката джелатерия в света“

Уникалният автомобил е предвиден за Великобритания

Мартин Дешев,
fiat 500e gelateria edition

FIAT

П реди години в някои страни бяха доста популярни т.нар. „сладоледени бусове“. Това бяха (на места все още са) микробуси, които обикалят жилищните квартали и продават сладолед.

С времето популярността им спадна, но много хора все още гледат с носталгия към тези времена. Изглежда и във FIAT мислят така, като решиха да ги отбележат с по-модерна интерпретация на класическия сладоледен бус. И то по италиански.

FIAT

Така се запознаваме с FIAT 500e Gelateria Edition – „най-малката джлатерия в света“. Това е визията на FIAT за сладоледения бус на бъдещо.

FIAT 500e Gelateria Edition използва кабриолета на 500е за основа, като е насочен към Великобритания. Колата е с изцяло нов интериор, като седалките за пътниците са премахнати. Те са заменени с място за оборудването за джелато, както и позволяват на продавача да се движи вътре по-свободно.

FIAT

Цветовата схема е вдъхновена от местните италиански заведения от 50-те години на 20-ти век. Едно зареждане със стока е достатъчно за около 300 души.  

Покривът е текстилен, като има и ретро навес. Добавен е и характерният за сладоледените бусове звук и мелодия, които да информират хората наоколо за приближаването на 500е. Предвидено е и място за сгъваеми столове, които да се разположат около автомобила.

FIAT

Според FIAT идеята ще се хареса много на британците. Компанията е направила проучване и е открила, че 92% от британците са си купували сладолед от такъв бус и 83% смятат, че тези превозни средства са „типична черта на британската култура“. 48% споделят, че ще са разочаровани, ако тези бусове изчезнат напълно.

Това мотивира компанията да създаде 500е Gelateria Edition именно за тази страна. Автомобилът показва, че има начини традицията да остане, макар и в по-модерен вид.

електрически автомобил автомобили коли Fiat