Електромобилите може да започнат да губят привилегиите си

От 2025 г. във Великобритания собствениците на електромобили ще трябва да плащат пътен данък като всички останали, след като субсидията вече отпадна

Пламен Георгиев,
електромобили Jaguar E Pace

, Jaguar

Jaguar E-Pace

Ш офирането на електрически автомобил във Великобритания скоро ще стане по-скъпо, без това да има нещо общо с покачващите се цени на електричеството.

Британското правителство казва, че от април 2025 г. електромобилите ще загубят привилегията собствениците им да не плащат т. нар. vehicle excise duty (VED), познат като „пътен данък” на Острова, който плащат всички останали.

Както е известно, освен държавните субсидии, различните държава дават редица привилегии на купувачите на е-коли, за да ускорят прехода към електрическа мобилност. Но този ход може да е първият от поредица, който да лиши е-колите от привилегиите, с които се ползват.

Джеръми Хънт среща сериозни трудности да запуши огромната финансова дупка в бюджета на Великобритания, отчасти заради катастрофалния минибюджет, обявен преди седмици от неговия предшественик. Планът на Кваси Квартенг за масивни нефинансирани данъчни облекчения изплаши финансовите пазари, като паундът падна рязко, а лихвените проценти скочиха.

Собствениците на бензинови и дизелови автомобили плащат различни ставки по VED в зависимост от емисиите CO2, отделяни от техните автомобили, докато собствениците на електромобили не плащат данък за движение по пътищата. Редица британски правителства предлагаха шофиране без данъци като стимул, за да накарат хората да преминат към електрически коли. Хънт вярва, че прекратяването на тази привилегия ще направи системата по-справедлива.

Все пак налогът ще е по-евтин от този за силно замърсяващите конвенционални автомобили, а данъчните ставки за фирмените електрически автомобили ще останат по-ниски.

Това е пореден удар върху електромобилите на Острова, след като по-рано тази година правителството отмени държавната субсидия при покупка.

електромобили Великобритания данъци привилегии