BYD залага бъдещето си и 14 млрд. долара на умните автомобили

Това включва автономия, асистиращи системи и още нови технологии

Мартин Дешев,
BYD Seal

CarMarket.bg

И мето на BYD се свързва с електрическите автомобили, но компанията има доста по-големи амбиции. Тя обяви, че ще инвестира 14 млрд. долара в разработката на нови системи за умни коли, включително и за автономно управление, съобщава CarScoops.

Размерът на сумата е потвърден от основателя и изпълнителен директор на BYD Уанг Чуанфу. Той обаче не казва за какъв период от време ще бъдат инвестирани парите.

Според информация на Bloomberg BYD работи по няколко проекта, които ще се възползват от финансирането. Сред тях е подобрена система за автономия, която ще позволи на шофьорите да не държат волана с ръце и да не натискат педалите в някои ситуации. Системата ще изисква от шофьорите все пак да докосват волана през 15 секунди.

BYD планира да предложи технологията за моделите си с цена над 42 000 долара, като в тях ще се внедри серийно. За по-евтините модели ще се предлага като платена опция. Тя вече се използва от Denza N7 и скоро ще е част и от луксозните модели на подбранда YangWang.

Новите технологии ще са налични за всички брандове на BYD. Например YangWang U8 ще идва в комплект с дрон. Той ще може да се използва от шофьорите, за да огледат терена по време на офроуд пътувания и да изберат подходящо трасе.

Същият U8 ще има и волан, който може да се сваля, като на състезателна кола. Защо? За да може с него да се играят игри.

Друга идея на BYD е сензор за движение, който ще следи за жестове в и около колата. Например само с махане на ръка ще може да се подаде команда да се отворят вратите. Тези и още други идеи ще бъдат разработени с парите.

Подобни технологии може да изглеждат странни и дори налудничави, но се оказват много важни. Първо, популярността им в Китай расте. Освен това привличат по-млади клиенти, които обичат интерактивни функции и умни технологии. А чрез такива екстри компанията ще може да отличи автомобилите си от конкуренцията и те да не са просто поредните електрички, а да имат свой стил.

коли автомобили BYD електрически автомобил електромобили умни автомобили