BYD отново сваля цените, Seagull вече е под $10 000

Обречени ли са западните производители от китайската инвазия

BYD Seagull

, BYD

BYD Seagull

Е лектрическите автомобили са традиционно по-скъпи от кола с ДВГ със сходни характеристики. Има много причини за това, но може би не е задължително условия от реалностите на електричките.

Поне така смятат от китайския гигант BYD, които обявиха поредно намаляване на цените на своите автомобили, съобщава CarScoops. Най-евтиният ѝ модел Seagull поевтинява с още 5% и вече цената му ще е едва 9700 долара. Някои професионални лаптопи струват повече, а BYD предлага цял електрически автомобил за тези пари.

Разбира се, цената на колата ще се покачи малко с данъците, но все пак цената остава много по-ниска от което и да е предложение на западен производител. Citroen e-C3 и бъдещият му събрат от Fiat струват около 22 000 долара, а Volkswagen ID.2 – 26 500 долара. Компаниите работят и по по-евтини модели, но нито един от тях не е готов за пазара.

Разбира се остава въпросът каква кола получаваме за тази сума. Качеството и сигурността са от значение, но BYD показва, че се учи доста бързо и подобрява автомобилите си постоянно.

А пазарът определено се нуждае от евтини електрички, така че Seagull има потенциал да се превърне в голям хит. И засега западните компании нямат отговор. Дали изобщо ще успеят да отговорят? И ще бъде ли навреме? Китайската инвазия на електромобилите се засилва все повече и за момента единственото решение изглежда въвеждането на тарифи, което вече се обмисля от ЕС и изглежда все по-близо до реалността.

коли автомобили електрически автомобил електромобили BYD