Този… бус на Ford е с 2000 електрически „коне”

Това е Ford e-Transit Custom на анаболи. Не, на стероиди. Не, на хормон на растежа. Това е Ford Pro Electric SuperVan

Ford Pro Electric SuperVan

Ford

К азва се Ford Pro Electric SuperVan и с него компанията помпа мускули пред публиката на Фестивала на скоростта в Гудууд.

Четири електромотора и батерия с течно охлаждане от 50 kWh (може да бъде заредена за 45 минути с бързозарядна станция) загатват за потенциал, но чак 2000 к.с.! Но Ford не се шегува и наистина демонстрира потенциал с тази ракета, способна да ускори до 100 км/ч за под 2 секунди!

Цялото това упражнение се прави с цел да се демонстрира новия електрически E-Transit Custom на Ford Pro, но начинът това да стане е наистина впечатляващ.

Ford

Моделът разчита на избираеми режими на задвижване, които определят въртящия момент, регенеративното спиране и отзивчивостта на Electric SuperVan, за да се отговори на различни сценарии: ROAD, TRACK, DRAG, DRIFT и RALLY. Особено интересен изглежда режим „Почистване на гумите“. Тази функция спира напълно едната ос, докато върти другата, създавайки впечатляващо палене на гумите на предната или задната ос, с което се подпомага почистването и загряването им. Типично за драг състезанията.

Ford

За първи път Ford представя SuperVan през 1971 г., създавайки различен от всички останали Transit Mk1 със средно монтиран двигател от Ford GT40, спечелил „Льо Ман”. Успешната формула за съчетаване на лекотоварен автомобил със спортен продължава с представянето на SuperVan 2, версия на Transit Mk. 2 с каросерия от фибростъкло върху шасито на състезателния болид на Ford C100, с мощност от 590 к.с., доставяни от легендарния 8-цилиндров Cosworth V8. Този автомобил по-късно беше прероден като фейслифт Transit Mk. 3, приличащ на SuperVan 3, задвижван от Cosworth HB, 650 к.с., двигател взет от Формула 1.

Ford

Ford Гудууд Фестивал на скоростта Гудууд 2022 Ford Pro Electric SuperVan