Америка постави строги стандарти за зарядните станции

Който иска бюджетно финансиране, трябва да ги спазва

Зареждане електромобил човек

iStock

С ъединените щати отпускат десетки милиарди като грантове за преминаване от коли с двигатели с вътрешно горене към електрически, но иска и гаранции за качество и добро ниво на услугите.

В случая става въпрос за 5-те милиарда долара за инфраструктура от зарядни станции. Министерството на транспорта обяви, че всеки комплекс трябва да предоставя възможност за бързо зареждане, “справедливи цени” и лесен начин на плащане, информира “Ройтерс”.

Това е минимумът за всеки, който кандидатства за финансиране. В проекта му всичко това трябва да е заложено, а ако спечели пари и заработи, ще бъде подложен на проверки, тъй като иде реч за парите на данъкоплатците.

Електрификацията на превозните средства е сред приоритетите на администрацията на Джо Байдън. Той постави за цел до 2030 г. най-малко 50 на сто от новите коли да са с нулеви въглеродни емисии (или поне хибриди). За целта трябва да се изградят 500 000 зарядни точки.

А в списъка с изискванията на министерството може да се прочете още: да са лесни за употреба, надеждни, достъпни за всички американци, съвместими между различните компании, със сходни системи за разплащане, с единен софтуер и т.н. и т.н.

Набляга се най-вече за стандартите за зареждане. Това са все неща, поставени като изисквания и на автомобилните производитли по рано тази година в Белия дом - по отношение на техническите параметри, които касаят тях.

Всеки един собственик на електромобил трябва да има възможност да зареди където и когато поиска, без да се притеснява за начина на плащане или нивото на услугата”, заяви министърът на транспорта Пит Бътигиг, който някога бе и кандидат за президент в предварителните избори на демократите.

На всяка станция трябва да има най-малко четири точки.

Ройтерс

помощи за електромобили инфраструктура зарядни точки зарядни станции Джо Байдън САЩ