Hyundai завиши инвестицията в САЩ на над $10 млрд., получи похвала от Байдън

Милиарди ще бъдат похарчени за автономни коли и изкуствен интелект

Джо Байдън Корея Hyundai

Hyundai

Джо Байдън с боса на Hyundai Джосун Чън по време на брифинга.

З а броени дни инвестицията на Hyundai Motor Group в САЩ нарасна от 7 на над 10 милиарда долара, пише “Ройтерс” в информация за посещението на американския президент Джо Байдън в Република Корея.

Намеренията на групата, включваща Hyundai Motor Co и Kia Corp, бяха анонсирани още в края на м.г. и потвърдени онзи ден. Според тях концернът ще вложи $5 млрд. в нов завод в щата Джорджия с 8500 работни места. Допълнителни около 2,4 млрд. ще бъдат похарчени за платформа и нови модели за Съединените щати.

По време на визитата на Байдън в Сеул изпълнителният президент на Hyundai Motor Group Джосун Чън заяви, че вложените пари ще надхвърлят 10 млрд., като допълнително се влага в роботи, въздушни “коли”, безпилотно управление и изкуствен интелект.

Не бе пояснено къде в Америка ще бъдат изградени производства за всичко това.

Джо Байдън, чието посещение в Корея бе посветено най-вече към бизнеса, похвали плановете на Hyundai. Той се срещна Чън преди да отпътува от страната.

Електрическите коли са нещо добро за нашите климатични цели, но са добро и за работните места", каза американският президент. - Те са добро и за бизнеса".

Заводът в Джорджия трябва да заработи от 2025 г. и да достигне капацитет от 300 000 електромобила годишно.

А по време на посещението президентът на САЩ посети и завод за чипове на производителя на електроника Samsung, който планира за изгради гигазавод в Тексас за 17 милиарда долара.

Ройтерс

инвестиция посещение Южна Корея Джо Байдън Hyundai Kia