Байдън се срещна с автомобилни шефове в Белия дом за EV. Този път и Мъск бе поканен

Обсъдено е изграждане мрежа от 500 000 зарядни станции в САЩ

,
Tesla Berlin Илон Мъск

, Getty images

Илон Мъск

А дминистрацията на американския президент Джо Байдън се срещна с автомобилни мениджъри в Белия дом, сред които и босът на Tesla Илон Мъск, информира “Ройтерс”.

В изявление се казва, че всички участващи в разговора са се обединили около това, че електромобилите и зарядните станции трябва да са “оперативно съвместими” и безпроблемни за употреба, независимо от автомобила и къде се зарежда той.

В миналато Мъск често бе в обтегнати отношения с Белия дом. Това не се подобри с идването на власт на Джо Байдън. Бизнесменът често се оплакваше, че е пренебрегван и критикуваше директно президента. През март се стигна дотам, че държавният глава отговори. Тогава той изтъкна ролята на Tesla за бизнеса в Съединените щати. Двамата не са на едно мнение и за данъчните закони.

През миналата година Конгресът одобри отпускането на 7,5 милиарда долара за зарядни станции. Сега обаче се бави с нови субсидии за покупката на EV.

Продажбите на нови автомобили отбелязват срив и в Америка от началото на годината, но както и в Европа, има ръст при електромобилите, като основната причина са високите цени на горивата.

На срещата присъстваха още Мери Бара от Genaral Motors, босът на Ford Джим Фарли, президентът на Stellantis Карлос Тавареш, Питър Роулинсън, който е начело на Lucid, шефът на Nissan Америка Джеръми Пейпин, представители на Mercedes, Toyota, Hyundai Kia, Mazda и т.н.

Също така функционери от автомобилната администрация и конгреса. Сред конкретните въпроси е бил въвеждането на 500 000 зарядни станции в национална мрежа.

През миналата седмица кабинетът на Байдън прие по-тежки изисквания за вредните емисии, подкрепени от производителите. Независимо, че се стигна до големи дискусии, а някои щати са готови да ги обжалват в съда.

Целта на тези регулации е също да подкрепят EV и да ограничат производството и продажбата на коли с двигатели с вътрешно горене.

Ройтерс

мерки регулации зарядни станции електромобили в България General Motors Tesla Giga Berlin Илон Мъск Белия дом САЩ Джо Байдън