255 км за 5 минути: Nio започна производство на най-бързата система за зареждане на EV

Първият модел, който разполага с нея е ET9

NIO ET9

Newspress/NIO

К итайският производител на електрически автомобили Nio обяви, че започва производството на новата си система за бързо презареждане. Тя се казва Thunder и поддържа 900V, което значително ще съкрати времето за зареждане – 5 минути ще са достатъчни за осигуряване на 255 км. пробег, съобщава electrek.

Nio казва, че първият модел, който ще предлага Thunder, ще е ET9. Той беше представен през декември миналата година, като е премиум модел, насочен към „новото поколение бизнес потребители от висок клас“.

Thunder ще използва първата 900V система, която осигурява до 600kW пикова мощност и 765A пик при презареждане. Nio казва, че колата разполага с нови, по-малки електромотори, които са с 30% по-леки. Това подобрява ефикасността и освобождава повече място в интериора.

ET9 е първата кола, която използва 925V W-Pin синрхонен мотор с 340kW пикова мощност. Той тежи 79 кг. и е за задните колела. Предният мотор е със 180kW пикова мощност.

Системата използва и нов модул на батерията с 1200V, който може да се справи с над 300 000 цикъла. Thunder използва течно охлаждане за електромоторите, което удължава времето на работа на максимална мощ с 20%.

ET9 ще има и още много други технологии. Сред тях е високо ниво на лукс в стил "първа класа на пътя", с простор и 24 патента само за луксозните седалки. Има и активно окачване SkyRide с независимо управление на четирите колела.

Nio казва, че доставките на колата ще започнат в първата четвърт на 2025 г. Цената ѝ ще започва от 112 000 долара, като автомобилът ще е с размерите приблизително на Porsche Panamera.

коли автомобили електрически автомобил електромобили зареждане на електромобил