Volkswagen Group оцени Porsche на около 70 милиарда евро

Общите приходи от продажбата на акции се очаква да бъдат между 18,1 и 19,5 милиарда евро

,
Porsche Studio

Porsche

Volkswagen Group оцени марката си Porsche на стойност до 75 милиарда евро, личи от публикувано в неделя съобщение, цитирано от Autonews.

Това ще бъде второто по големина първично публично предлагане (IPO) в Германия в историята.

Volkswagen ще оцени привилегированите акции в излизането на борсата на Porsche AG на 76,50 евро до 82,50 евро за акция, което означава общо от 70 до 75 милиарда евро.

Това ще се превърне в третото най-голямо регистрирано IPO в Европа, според данни на Refinitiv. Търговията ще започне на Франкфуртската фондова борса на 29 септември, съобщи Volkswagen.

Като част от листването 911 милиона акции на Porsche AG ще бъдат разделени на 455,5 милиона привилегировани акции и 455,5 млн. обикновени. До 113 875 000 привилегировани акции без право на глас ще бъдат пласирани при инвеститорите по време на IPO-то.

Държавните инвестиционни фондове на Катар, Абу Даби и Норвегия, както и компанията за взаимни фондове T. Rowe Price ще запишат привилегировани акции на стойност до 3,68 милиарда евро като ключови инвеститори, добави Volkswagen.

Сега сме в началото с плановете за IPO за Porsche и приветстваме ангажимента на нашите ключови инвеститори“, каза главният финансов и оперативен директор Арно Антлиц.

В съответствие със споразумението с Volkswagen по-рано през септември с неговия най-голям акционер - Porsche SE PSHG_p.DE, 25 процента плюс една обикновена акция в марката, които имат право на глас, ще отидат при Porsche SE на цената на привилегированите акции плюс 7,5% премия.

Porsche SE, холдинговата фирма, контролирана от семействата Порше и Пиех, ще финансира придобиването на обикновените акции с дългов капитал до 7,9 милиарда евро, се казва в отделно изявление.

Общите приходи от продажбата ще бъдат между 18,1 милиарда и 19,5 млрд евро. Ако IPO-то се осъществи, Volkswagen ще свика извънредно събрание на акционерите през декември, където ще предложи да изплати 49 процента от общите приходи на акционерите в началото на 2023 г. като специален дивидент.

Проспектът на борсата се очаква да бъде публикуван днес.

Поне според неофициална информация в германските медии, VW се надяваше на повече приходи. По-рано тази година се говореше за оценка от 80-90 милиарда. Анализатори обявиха, че тя е завишена и предрекоха, че ще е по-ниска.

Най-големият автомобилен производител в Европа се реши на IPO-то независимо от турболенцията и несигурността пазарите.

Крайната цел е Volkswagen да получи средства по пътя към електрификацията, а Porsche - по-голяма свобода с поглед пак при преминаването към коли с нулеви въглеродни емисии.

Automotive news

публично предлагане на акции борса акции на Porsche Volkswagen Group Volkswagen Porsche