Слаба Богу, Audi ще продължи да прави бързи комбита

RS6 GT не е лебедовата песен за бързите комбита от Инголщат

Пламен Георгиев,
Audi RS 6 Avant and Sedan

Audi

Audi прави бързи комбита точно три десетилетия, започвайки с RS2 Avant от 1994 г., направен съвместно с Pоrsche. Добрата новина е, че тази традиция няма да спре, след като „Четирите кръга” потвърдиха своя ангажимент към спортните комбита и за в бъдеще.

Лимитираното RS6 Avant GT бе описано от компанията като „модел, достигащ своя максимум”. Но тук трябва да се направи уточнението, че става въпрос за настоящото поколение С8. Наследникът му трябва да дойде през 2026 г., когато спокойно може да очакваме, че то ще е изцяло електрическо. Но кой ли може да каже в днешно време! Предварителните планове бяха марката да се отдаде изцяло на електрическото задвижване, но в настоящата пазарна и политическа среда не е сигурно, че плановете няма да претърпят промяна в ход.

Босът на R&D отдела на Audi вече потвърди, че следващият RS6 ще запази бензиновия си двигател, но в микса ще влезе и електромотор. Тук говорим за плъг-ин хибрид и, надяваме се, V8 двигател.

Сигурно е, че следващото поколение ще е с различно име. От компанията вече обявиха, че моделите А6 с ДВГ ще мигрират към семейство А7. Което означава, че следващото горещо комби ще е обозначено като RS7. Под името А6 ще се лансират само електромобили. Вече има шпионски снимки на A6 Avant e-tron, който модел ще стъпва на платформата Premium Platform Electric (PPE), разработена съвместно с Porsche. На нея е качен електрическият Macan, който е с близо 640 к.с. и 1130 Нм. Така че спокойно може да очакваме идентични цифри и от RS6 Avant E-Tron.

Да не забравяме и RS4 Avant, който също ще се прероди с ново поколение, макар и с друго име. Бъдещият RS5 Avant също ще е плъг-ин хибрид.

Конкуренцията също не спи. М3 Touring се радваше на сериозен интерес през миналата година, а баварците ще съживят и М5 Touring. Вчера пък бе показан i5 Touring с 601 к.с. от два електромотора.

Източник на статията: Motor1.com

Audi Audi RS6 Avant GT