Немският финансов министър иска ДВГ-та и след 2035 г.

Кристиян Линднер вижда е-горивата като екоцелесъобразно решение след забраната за продажби на нови автомобили с ДВГ

Toyota Yaris Hybrid ДВГ забрана изгорели газове

, iStock

Toyota Yaris Hybrid 2014

Г ерманският финассов министър Кристиян Линднер върна на масата дебата за решението на Европейския съюз да забрани продажбата на нови коли с ДВГ през 2035 г. Той иска повече изключения за автомобилите с ДВГ, а не само за е-горивата, произведени чрез зелена енергия и СО2, уловен от атмосферата.

„Трябва да отидем по-далеч и да се фокусираме върху технологичната откритост“, каза Линднер пред Augsburger Allgemeine, цитиран от Automotive News.

Синтетичните течни горива и биогорива също са начин да сме екоцелесъобразни.”

Министърът казва, че пазарът, а не политиците трябва да решат какво е приложимо и какво искат клиентите. Той каза още, че федералното правителство ще използва данъчна политика, за да подкрепи биогоривата и е-горивата.

През миналия март политиците в ЕС окончателно подпечатаха решението си да се забрани продажбата на нови автомобили с ДВГ от 2035 г.

Това решение почти бе стопирано, след като Германия блокира единодушното му приемане, но страната се отказа, след като бе постигнато споразумение е-горивата да се причислят към начините за постигане на СО2-неутралитет.

забнана на ДВГ Германия Кристиян Линднер ДВГ