54 световни организации искат Toyota да се откаже от ДВГ и да мине на електромобили

На 1 април новият шеф Коджи Сато официално ще поеме управлението, а безпрецедентното отворено писмо е насочено именно към него

Акио Тойода

Toyota

Акио Тойода бе един от най-ярките критици на електромобилите (Тойода по време на автомобилното изложение в Детройт през 2019 г.)

Т ази седмица Toyota обяви, че през февруари месец е продала рекордните над 773 000 автомобила по света, ръст от 10%, който идва след скока с 8% на продажбите през януари. Но тази новина бледнее на фона на безпрецедентното отворено писмо, подписано от 54 клиентски и природозащитни организация от 26 държави. В него те призовават новия шеф на Toyota Коджи Сато да поеме ангажимент за отказване от изкопаемите горива в САЩ и Европа до 2030 г., а в света до 2035 г. Писмото съвпада с официалното стъпване в длъжност на Сато на 1 април.

В писмото се казва следното:

При вашия предшественик, г-н Акио Тойода, Toyota Motor Corporation лобира за забавяне на приемането на електрически автомобили толкова категорично, че компанията беше класирана като най-обструктивния автомобилен производител в света по отношение на климатичната политика две поредни години. Ангажиментът на Toyota да продава 3,5 млн. електрически автомобила годишно до 2030 г. ще представлява една 1/3 от настоящите продажби на вашата компания, въпреки нарастващото потребителско търсене на електромобили. Над 50% от купувачите на автомобили в световен мащаб казват, че искат следващата им кола да бъде електрическа. Продажбите на електромобили скочиха от 3,2 млн. през 2020 г. до повече от 10 млн. през 2022 г.

Очевидно в Toyota разбраха, че Акио Тойода не е способен да преведе компанията през новите пазарни и социални реалности, затова се случи и рокадата. Отвореното писмо настоява Коджи Сато да спре веднага „анти-климатичното лобиране” на Toyota.

Като лидер на тази опозиция застава Public Citizen, щатска неправителствена организация за защита на потребителите. Другите важни подписи са тези на японските подразделения на Greenpeace и Rainforest Action Network, както и на Center for Biological Diversity, Electric Vehicle Association, GreenLatinos, Coltura, EarthJustice и Sierra Club. В писмото са упоменати всички организации.

В писмото не се пестят тежките думи. В него се посочва също „десетилетия на вреда и измама, нанесени от Toyota” спрямо налагането на електрическите автомобили.

Toyota Коджи Сато Акио Тойода отворено писмо петиция