Последен фокус от ръкава на Ford Focus (видео ревю)

И не говоря само за най-големия сензорен дисплей в сегмента, Focus продължава да е отличник на пътя

О тдавна е измислено и работи безотказно, наскоро дори и шефът на Aston Martin го потвърди. Говоря за слогана: „Победи в неделя, продавай в понеделник”. Когато Хенри Форд застава на старт със “Sweepstakes”, случаят е малко по-различен: „Победи в неделя, основи нова компания в понеделник”. През октомври 2021 г. се навършиха 120 години от състезанието, което променя живота на Форд, а с това и историята на цялата американска автомобилна индустрия.

Началото на миналото столетие не е добро за Хенри Форд. Първата основана от него компания, Detroit Automobile Company, е неуспех, а финансовият му гръб се съмнява в таланта му на инженер и бизнесмен. Той трябва да направи състезателен автомобил, за да си върне доверието им.

CarMarket.bg

Застава на старта на пистата за конни надбягвания с такава кола на 10 октомври 1901 г. Състезанието е известно като лотарийни залагания, затова и автомобилът се казва “Sweepstakes”.

Победата на Хенри Форд дава нужния резултат. Зад него застават нови инвеститори, а той основава следващата си компания Henry Ford Company. Разногласията с финансистите водят до това, че той се оттегля, за да намери 11 нови инвеститори и през 1903 година да основе Ford Motor Company.

Няколко години по-късно на поточната линия ще бъде качена „Ламаринената Лизи” и трансформацията на мобилността ще започне.

Днес върви друга трансформация, но все още стълбове на компаниите са добре познатите ни играчи. Един такъв в Европа е Ford Focus. Годишнината и факта, че скоро ще изпратим този модел в пенсия заради електрическата революция ме накара да погледна към Focus и да отдам нужното на един изпитан и кален в битката с Golf модел. Заслужава го.

CarMarket.bg

Избрах да покарам Focus ST-Line. Отличителните черти в дизайна са трапецовидната горна решетка, подчертана от гланцово черно покритие тип пчелна пита, ведно с по-широки странични вентилационни отвори и по-дълбока долна решетка. Елементите в дизайна включват също ST-Line странични прагове, заден дифузьор, дискретен заден спойлер, двоен хромиран ауспух.

Стандартно всички модели Focus идват с LED фарове. Стоманените 16-ки също са стандарт, но ST-Line идва със 17-цолови лети джанти. Този син металик Desert Island Blue е на цена 1440 лв. Автомобилът може да бъде допълнително напудрен с пакет ST-Line за 940 лв., в който влиза голям заден спойлер, червени спирачни апарати и спортни педали.

CarMarket.bg

Първото, което прави впечатление в интериора, са сведените до минимум бутони. На преден план изпъква 13,2-инчовият „плаващ” екран на инфоразвлекатената система SYNC4, най-големият в сегмента.

Както при екстериора, интериорът на различните версии на Focus включва уникални дизайнерски елементи и материали за отличителен характер. При ST-Line такива са кожените волан и скоростен лост, черната тапицерия на покрива, ST-Line текстилна тапицерия с червени шевове.

Чрез „телевизора” се контролират и функции като отопление и вентилация (двузоновият климатик е стандартен за Focus), които преди се активираха с помощта на физически бутони.

Иначе SYNC 4 осигурява безжична съвместимост с Apple CarPlay и Android Auto. Имаме гласов асистент на 15 европейски езика, както и актуализации по въздуха. Приложението FordPass дава достъп чрез смартфон до редица услуги за свързаност. Срещу абонамент може да се получат услугите Connected Navigation и Ford Secure, като особено полезна ми се вижда втората, тъй като помага за локализиране на автомобила в случай на най-лошото – кражба.

CarMarket.bg

Индустрията преминава през изключително динамична промяна, а изискванията за намаляване на вредните емисии са взели своите жертви. Преди години Focus се предлагаше и с 1,5-литров бензинов мотор със 182 или 150 к.с., имаше и 2,0-литров дизел със 150 к.с.

Днес палитрата е съкратена доста. В основата е 1,0-литровият 3-цилиндров мотор със 125 к.с. и 6-степенна ръчка (в този случай). Този двигател се предлага и като мек хибрид (125 к.с.) и 7-степенна автоматична кутия с двоен съединител. Винаги е по-добре да има повече мощност, затова мекият хибрид го има и във версия със 155 к.с. За щастие в гамата все още се предлага и Focus ST с неговите 280 к.с., предложение, което трябва да се обмисли предвид задаващото се електрическо бъдеще и много малкото вече "горещи" предложения в сегмента.

За динамика на мотара със 125 к.с. няма да говоря, мощността не предполага такава. Но пък Ford казва, че средният разход е малко над 5 л/100 км по заводски данни, което е основното търсено в случая. Вина за това имат едни хора в Брюксел, но тях няма да коментирам.

Ще коментирам факта, че въпреки ниската мощност, Focus разполага с технология за избираем режим на шофиране, която предлага на шофьорите три възможности – нормален, спортен и еко. Режимите регулират реакциите на педала на газта, електронното усилване на волана (EPAS) и автоматичната скоростна кутия (не и тук, защото е „ръчка”).

CarMarket.bg

Абсолютно задължително е да кажа, че Focus винаги е предлагал отлично пътно поведение, може би дори най-доброто в класа. За това своята „вина” носи сниженото с 10 мм окачване, уникалните пружини и специална настройка на амортисьорите.

Особено впечатление прави еластичността на мотора. Дори и странно да говоря за еластичност, когато става въпрос за 1,0-литров мотор, но тя е налице. При нормални условия и до към 65 км/ч вече съм качил до 6-а предавка (по команда от индикатора). Останах наистина приятно изненадан.

CarMarket.bg

За финал оставам темата с цените. По принцип вече избягвам да я коментирам, защото вече се обърках кое е евтино, кое е скъпо. То май евтино вече няма никъде, лято сме, а краставиците са си 5 кинта. Но да не се отклонявам. Стартовата цена на ST-Line е 54 100 лв. с ДДС.

В случая обаче вносителят предлага атрактивна офертата за лизинг на модела, която включва 4480 лв. първоначални разходи, след които реално взимате автомобила. Тази сума важи за версия Titanium и до изчерпване на количествата. ST-Line също е в офертата, но конкретната цена може да бъде дадена от представителя на Ford за България.

CarMarket.bg

Технически характеристики:

Ford Focus 1,0 EcoBoost ST-Line

Размери

Дължина, мм: 4392

Широчина, мм: 1825

Височина, мм: 1459

Междуосие, мм: 2700

Тегло, кг: 1330

Двигател

Вид: редови, 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 999

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 125 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 170 при 1400-4500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 200

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,2

Среден разход, л/100 км: 5,1 – 6,4

Вредни емисии СО2, г/км: 116 – 146

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 52 600

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 54 100

видео ревю тест драйв Ford Focus Ford