Ford Tourneo Courier: MPV гени и SUV излъчване (видео)

Днес новите MPV модели се броят на пръстите на едната ръка, но Ford реши да замени Fiesta именно с такъв модел, за да предложи на активните семейства решение за уикенда

И мам сантимент към този автомобил. Произвежда се на под 100 км от родния ми Видин, но за съжаление от другата страна, в Крайова, Румъния. След като наля над 1,1 млрд. евро за модернизации, Ford прехвърли завода на турския си партньор Otosan, който вкара още 490 млн. евро, за да произвежда тази кола и Puma, най-продаваният модел на Ford в Европа.

По някакъв странен начин този автомобил е новата Ford Fiesta. Казвам странен, затова не бързайте да ми се присмивате. Ford Tourneo Courier използва много части от Puma, чийто първоизточник бе поелата към забравата Fiesta.

Иначе 5-местният Courier е най-малкият в семейство Tourneo, над него е Connect със 7 места, а най-отгоре застава Tourneo Custom, който като микробус предлага дори девет места.

Класът MPV у нас носи звучното обобщение „баничарка“. Но с този прякор съм свикнал да свързвам неугледните Berlingo или Partner. Докато в този случай спокойно може да се отправя предизвикателство да бъде посочен друг MPV, който да предлага по-смел и атрактивен дизайн от този на Tourneo Courier.

CarMarket.bg

Ford нарича модела “multi-activity vehicle” с “SUV-вдъхновен дизайн”. Компанията е насочила този модел към клиенти с активен начин на живот сред природата. Или пък към такива, за които голямото вътрешно пространство е от първостепенно значение.

Иначе, типично за Ford, Courier се предлага в три изпълнения – Trend, Active и Titanium, които се отличават един от друг както отвън, така и вътре.

Щипка допълнителна подправка е двуцветната комбинация с бял покрив, но не и в този случай, за съжаление. Иначе цветът Bursting Green е специален за модела, иначе металиците са 5 на брой, цената им е 1140 лв.

CarMarket.bg

Що касае размерите, Tourneo Courier е станал по-дълъг и по-висок от предишното поколение – главно, за да може товарната версия на Transit Courier да предложи по-голяма товарна площ, която да побере два Евро палета.

Но това не значи, че двата си приличат. Ford казва, че Courier предлага неща, които Connect не предлага и обратното: Courier има по-ниска базова цена и е по-стилният от двата, освен това се предлага и в изцяло електрически вариант.

CarMarket.bg

За да дам перспектива на горното ще кажа, че Tourneo Courier а малко над 4,3 м дълъг, широк е 1,8 м и е висок 1,8 м, така че не говорим за огромен автомобил. Но височината му е фактор за наистина огромно вътрешно пространство.

Силата на тази пътническа „баничарка” е в багажника, затова трябва да му отделя подобаващо внимание. Започвам с факта, че моделът предлага 44% по-голямо товарно отделение от предшественика си.

Високата пета врата се отваря нагоре, като по този начин хем улеснява товаренето, хем служи за чадър по време на процеса на товарене, ако вали.

Доста разделите имат отзад, за да помагат да аранжирате различни насипни вещи или оборудване, защото, освен за активен отдих със семейството през уикенда, този автомобил може да служи и като работна кола през седмицата.

Или най-малкото може да превозите хладилника и пералнята на тъщата, за да й се издигнете в очите. Това е възможно благодарение на товарния обем от 2161 литра, когато задните седалки (делими в съотношение 60/40) се сгънат и изправят към облегалките на предните две.

Когато всичко това се случи, отзад могат да се товарят предмети с дължина до 1,4 метра. Иначе стандартно изпълнението Titanium, какъвто е тестовият модел, идва с двойни плъзгащи се врати.

CarMarket.bg

Под предния капак няма нито изненади, нито разнообразие. Опцията е една, познатият 1,0-литров 3-цилиндров EcoBoost бензинов двигател със 125 к.с. и 200 Нм. Единственият избор пред клиента е трансмисията, тя може да е 6-степенна механична, с каквато е оборудван този автомобил, или 7-степенна автоматична с двоен съединител. Има и електрически Courier, но той е нещо друго и затова сега няма да говоря за него.

Вътре, както вече мисля стана ясно, първото усещане е за простор. До това се свежда всичко в Tourneo Courier. И не става въпрос само за задните седалки. Отпред също има предостатъчно място в областта на главата и раменете, а огромното челно и странични стъкла допълнително подсилват това усещане за простор.

Предните седалки можеха да са с по-добра опора. За сметка на това получавате фантастична изправена позиция на шофиране като във ван, рафт за съхранение над главата ви, специален държач до екрана на информационно-развлекателната система за смартфон, както и малка ниша за документи в пространството за краката на пътника. Не мога да подмина факта, че някои от пластмасите изглеждат евтини и корави на пипане.

CarMarket.bg

Иначе вече имаме дигитално приборно табло, заменящо аналоговото. Имаме и 8-инчов централен дисплей, индуктивно зареждане за смартфон, както е безжично репликиране на дисплей чрез Android Auto и Apple CarPlay, шест са USB портовете.

Екранът реагира добре, а навигационната система (стандартна от ниво Active) е лесна за употреба. За съжаление, както става често, много важни функции са заровени в подменютата на системата SYNC 4, което изисква внимание и нерви, за да ги достигнеш, особено когато при всяко стартиране на двигателя искаш да изключиш предупреждението за превишаване на скоростта.

По някаква причина Ford са решили, че е удачно да вкарат всички контролери за климатичната система на централния дисплей. Е, не е удачно.

CarMarket.bg

Да да илюстрирам какво предлага Ford за Tourneo Courier в областта на безопасността ще отбележа един факт, който касае лекотоварния му събрат Transit Courier. Той е първият ван, който заслужи 5 звезди за безопасност и платинена награда от Euro NCAP. Това само трябва да ви подскаже, че пътническият Courier има всичко необходимо, за да гарантира сигурността на петимата пътници на борда.

Courier е базиран на платформата Global B на Ford, която, както вече казах, споделя с Puma, което само по себе си означава, че тази кола е забавна за шофиране. Нещо, което не бих посмял да кажа по адрес на нито една друга „баничарка“, но пъргавината в завои винаги е била от първостепенно значение за Ford, затова и Courier продължава това наследство.

Малкият трицилиндров двигател с турбо е достатъчно мощен за размера си, по-интересното е, че звучи добре за такъв тип двигател. Сами разбирате, че тук е излишно да говоря за ускорение, 13 секунди в днешно време си е цяла вечност.

CarMarket.bg

Трансмисията е „ръчка“, която аз предпочитам, защото „автомат“ с толкова малък работен по обем двигател ще идва със своите ограничения най-вече при понижаване на предавките.

Предвид факта, че стандартно моделът е с 16-цолови джанти, а опционалните са 17-ки, това значи гуми с висок борд, което е повече от разумно за нашите пътища.

Не мога да кажа, че наклонът на каросерията в завой не се усеща, но и няма да получите морска болест. Все пак тази машина е механично свързана с Transit, но забележително усъвършенстван. Шумът от вятъра е силно подтиснат въпреки квадратната предница. Още по-хубавото е, че е подтиснат и шумът от търкалянето на гумите по пътя, който по принцип се усилва от обемния интериор.

CarMarket.bg

Разходът на гориво по заводски данни е 6,6 л/100 км. В моя случай, докато снимахме, колата поработи доста на празен ход, след това доста спри-тръгни упражнения, но един от триповете показваше над 1900 км с разход 9,3 л/100 км.

Иначе, като изключа някои пропуски, Ford Tourneo Courier e едно свежо попълнение с експресивен дизайн и гигантско вътрешно пространство. Този модел ще покаже дали клиентите могат да си отърсят от тази ирационална любов към кросоувърите. Вероятно няма да се случи, но това не означава, че Tourneo няма да успее. При това започва на цена от 44 900 лева.

Тест драйв Ford Tourneo Courier Ford