Застраховките поскъпват заради масови измами с AI и фалшиви щети

Клиенти твърдят, че колите им са ударени и искат обезщетения

изкуствен интелект ChatGPT

iStock

З аявяването на щети по каско полица дълго време беше доста времеемко и досадно. В някои страни обаче застрахователите са облекчили процеса, когато става дума за по-леки проблеми. Например само с изпращане на снимки по електронен път.

Бързо и удобно, но оказва се и водещо до поскъпване на застраховките. Причината е, че с ръста на AI генераторите на изображения, много хора са решили, че с тяхна помощ могат да изкарат лесни пари, като измамят застрахователите си, съобщава AutoExpress.

Откритието е на Allianz, които са направили разследване във Великобритания. Там компанията притежава застрахователя Liverpool Victoria (LV=). Освен това е прегледала целия застрахователен сегмент за миналата година.

И е открила, че фалшивите снимки за заявки на щети, са се увеличили с 300% през 2023 г. За целта се използват платформи с изкуствен интелект, които да обработят кадрите по команди от потребителите.

В случая – да добавят дребни щети по снимка на автомобил. Например одраскан или спукан калник, увредена решетка, фар, външно огледало и т.н.

В повечето случаи исканията са за по-дребни суми, за да не привличат особено внимание, а и са обект на по-малко проверки от страна на застрахователите. Поне така си мислят опитващите се да измамят застрахователя си.

Всъщност, компаниите имат специални екипи за проверка на всяка заявка. И споделят за по-дръзки случаи. Например собственик на „баничарка“ е изпратил снимка на увредения си автомобил и фактура за 1000 лири за ремонти.

Проверяващите обаче открили оригиналната снимка на колата в профила на клиента в социална мрежа. Това е достатъчно доказателство, че става дума за измама.

Затова Allianz и LV= са започнали работа с технологии, които да проверяват подадените заявления за намеса на изкуствен интелект. Компанията Clearspeed например анализират дори гласа на клиента, за да засекат евентуални признаци на измама.

И от Zurich Insurance Group споделят, че всички компании, не само застрахователните, трябва да се подготвят за ръст на опитите за измами чрез AI. Конкретно за своята дейност, от Zurich също казват, че има ръст на опитите за измами чрез снимки. Най-често се взимат кадри от бракувани коли, на които чрез AI се слагат регистрационните номера на здрава кола.

Резултатът от измамите е, че премиите се вдигат. Данните показват, че цените на застраховките във Великобритания са скочили с 34% през миналата година, а изплатените суми – само с 18%. Затова застрахователите се надяват, че чрез новите технологии ще могат да намалят измамите и разходите и да задържат цените на по-ниски нива.

коли автомобили изкуствен интелект застраховател застрахователни премии застрахователи