Снимат ни с 20 нови камери за скорост с AI, скоро идат още 280

Камерите поумняват, КАТ също, имайте едно на ум, защото се работи по „обществени поръчки за още около 280 мобилни и стационарни камери”

Пламен Георгиев,

Д нес стана ясно, че КАТ се е сдоби с 20 нови камери за 19 областни дирекции (2 са за Плевенската дирекция) на МВР. Били с „вграден изкуствен интелект”, каза Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Новите камери дават възможност да се засича скоростта едновременно на няколко автомобила, включително и в различните посоки на движение.

Работим по четири обществени поръчки за доставка на още около 280 мобилни и стационарни камери за скорост", добави вътрешният министър.

Регистрираните нарушения от камерата ще се предават директно към Центъра за обработка на нарушенията, посредством защитена мобилна връзка за последваща обработка и изготвяне на електронен фиш.

Камерите напълно отговарят на изискванията на Закона за движение по пътищата и са сертифицирани в Българския институт по стандартизация и метрология.

В устройствата са интегрирани усъвършенствани 4D HD FMCW-радари и камери с висока разделителна способност, и са оборудвани с вграден изкуствен интелект. Това позволява контрол на скоростта в множество платна, което ги прави добре приложими както по магистрали, така и в градски условия.

Специално програмираната им система дава възможност за наблюдение на трафика и за точно разчитане на регистрационните табели на превозни средства при всякакви условия на осветеност (в тъмната и светлата част на денонощието). Високата резолюция на получените изображения позволява покриване на до 3 ленти (в една и съща посока на движение или в противоположни посоки на движение) с отлично ниво на детайлност.

Системата идентифицира вида на превозното средство – леко или товарно, както и неговият клас. В състояние е да разпознае скоростта и позицията му при придвижване в зоната на засичане и позволява регистрирането на нарушения на множество превозни средства едновременно - например превозни средства, движещи се в различни ленти.

Източник на статията: vesti.bg

Калин Стоянов полиция КАТ камери за скорост