Ще превземе ли Apple автомобила ви

Според ново дело срещу компанията е възможно

Apple CarPlay

Apple

Н апоследък Apple си навлече доста проблеми с регулаторите в САЩ и Европа. Последната порция дойде от американския Департамент по правосъдие, който заведе дело срещу компанията с поредица обвинения, че злоупотребява с господстващото си положение.

Искът е 88 страници, като в тях има множество обвинения. Повечето са насочени към начина, по който Apple използва iPhone и релевантни услуги, за да задържа потребителите в платформата си и да контролира и ограничава конкуренцията. Поне така твърди Департаментът и главните прокурори на 16 щата.

В иска се откроява и обвинение за действията на Apple със системата CarPlay, съобщава AndroidHeadlines. Ищците отбелязват, че тя се е превърнала в една от най-популярните в света и се поддържа от огромен брой автомобили.

Според Департамента, Apple използва неправомерни похвати, за да ограничава разработката и използването на технологии от трети лица, които да взаимодействат или допълват iPhone и CarPlay. Ищците са и особено притеснени от новата версия на CarPlay, която предстои да бъде пусната. Според тях тя може да „превземе“ автомобила.

„Apple е казала на автомобилните производители, че следващото поколение на CarPlay ще превземе всички екрани, сензори и инструменти в колата и ще накара потребителите да шофират в центрирано към iPhone изживяване, ако искат да използват някоя от функциите на CarPlay. И тук Apple използва потребителската база на iPhone, за да налага силата си над търговските си партньори, включително американски производители“, казват ищците.

В действителност, следващата версия на CarPlay по-скоро ще изисква достъп до тези данни, за да може да ги изобразява в своята система. Малко вероятно е тя да може да контролира сензорите и компютрите на автомобила.

Въпреки това от Департамента се притесняват, че се върви в тази посока. Друго опасение е, че „превземането“ на автомобилите от CarPlay може да ограничи иновациите и да постави производителите в позиция да са длъжни да използват системата като основна, а не като допълнителна според желанието на потребителя.

Ищците обръщат внимание и на функцията за дигитални ключове. Apple изисква функцията да използва Apple Wallet, което според Департамента създава зависимост в потребителя да използва iPhone, ако иска достъп до автомобила си. „Това намалява и желанието на производителите на автомобили да правят иновации, защото ще са длъжни да споделят данни с Apple“, се казва още в иска.

Самата компания отрича обвиненията. Тя казва, че всичко е в рамките на закона и не пречи на иновациите, а им помага и дава възможност на производителите да достигнат до повече хора.

коли автомобили Apple CarPlay