Apple се отказа от проекта си за собствен автомобил

Екипът е разформирован и пренасочен към други задачи

Мартин Дешев,
Apple store

iStock

С лед около десетилетие работа, Apple се е отказала от работата по своя автомобил, съобщава Motor1. Според източници на Bloomberg, на 27-ми февруари т.г. двама топ ръководители на Apple са обявили решението пред екипа, който е работил по т.нар. Project Titan.

В хибридна среща, продължила около 12 минути, главният оперативен директор на Apple Джеф Уилямс и вицепрезидентът на Apple Кевин Линч (който отговаря за Project Titan) са обявили пред екипа, че проектът е прекратен. Те са заявили единствено, че решението е обмислено внимателно и причината са постоянно сменящите се приоритети.

За Project Titan работиха над 2000 души. Те са останали изненадани от решението, като не е имало никакви индикации, че ръководството губи интерес.

По-голямата част от тях ще бъдат пренасочени към други проекти на Apple, най-вече разработка на генеративен изкуствен интелект, за който изпълнителният директор Тим Кук вече обяви, че тази година ще е основен приоритет. Ще има и съкращения, но няма информация колко служители ще бъдат освободени.

Project Titan започна през 2014 г., като трябваше да бъде конкурент на Waymo. През годините фокусът му се смени няколко пъти. В крайна сметка последната цел беше електрически автомобил с автономни функции, който да струва малко под 100 000 долара. Като срок той е трябвало да бъде на пазара през 2028 г., като вече е отлаган няколко пъти.

Apple така и не потвърди, че е разработвала подобен проект. Официално компанията прави единствено платформата CarPlay, която улеснява свързването на iPhone с автомобили.

Apple CarPlay електрически автомобил автомобили коли