10 години по-късно и $10 млрд. за нищо, проваленият проект на Apple

Похарчените 10 милиарда за проекта Titan отидоха в кофата заради това, че от Apple не успяха да решат какво да направят

Apple

iStock

Apple обяви официално, че се отказва от автомобилния си проект по-рано тази седмица, след като не успя да извади работещ продукт за 10 години. За това време компанията е похарчила колосалните $10 млрд. - немислими пари за кола, която така и не видя бял свят. Както излиза сега, разходите скачат до небето, когато не можеш да решиш какво да направиш.

Според материал в The New York Times, компанията първоначално е смятала да се конкурира с Tesla с електромобил. След това е погледнала към битка с Waymo и направата на автономен модел.

Apple привлича инженери от Porsche и NASA, които да работят по проекта, самият той пък се управлява от четири различни лидера и няколко различни визии. В един момент, дори се заговори за придобиване на Tesla!

По проекта Titan работят над 2000 човека, докато тази седмица Apple обяви, че го изхвърля в кошчето. С него и похарчените дотук 10 милиарда. Ако все пак Apple бе успял да изкара електромобил, който да се конкурира, той би струвал над $100 000, както смятат различни източници

Успокоителното е, че не всичко по този проект ще бъде загубено. Много членове на екипа са преминали в AI-дивизията на Apple, като ще приложат наученото в бъдещи продукти. Но има чисто автомобилни неща, които няма да вядат бял ден.

Една такава разработка на Apple е панорамен покрив, който може да намалява слънчевата топлина, както и челно стъкло, на което може да се виждат навигационните насоки завой по завой.

Apple CarPlay Titan