Климатикът на VW ID.7 реагира на позицията на слънцето

Интелигентна вентилационни отвори реагират на гласови команди и позицията на слънцето

Пламен Георгиев,
Volkswagen ID7 климатик климатична система

,

Volkswagen ID.7

Volkswagen е на лов за клиенти на Tesla Model 3 с новия седан ID.7. За целта трябва да обърнат внимание не само на пробег и задвижване, а на цялостното технологично изживяване, което ще предложат. Затова инженерите са наблегнали на тази част, а в потвърждение на това идва тази любопитна информация: интелигентни вентилационни отвори на климатичната система.

Умната системата започва още преди да поставите седалищната част на гърба си на шофьорското място. Автомобилът разпознава ключа при приближаване към вратата и регулира посоката на въздушния поток от климатичната система. Това означава, че студеният въздух в горещ ден или обратното – топъл въздух в студен ден – се разпределя в голяма част от колата чрез „динамични хоризонтални движения” на електронно контролираните вентилационни отвори.

След като влезете в автомобила, може да използвате контролерите на новия 15-инчов екран на инфотейнмънт системата, чийто бутони за управление на климатика са винаги достъпни, независимо от другото съдържание на екрана. И отговаряйки на критиките на настоящите собственици на VW, тези сензорни слайдъри се виждат и на тъмно.

Ако искате, дори не е необходимо да ги използвате, защото системата вече реагира на гласови команди. Така може да включите подгрева на волана и да насочите въздушния поток към себе си, ако кажете, че дланите ви са студени. Още по-любопитното е, че системата разпознава под какъв ъгъл идва слънчевата светлина в интериора. Това се засича от сензор в челното стъкло, а предназначението му е да регулира климатичната система така, че тя да обдуха конкретна част на интериора с топъл или студен въздух, за да изравни температурата. Настройката може и да се персонализира, за да пасва на различни водачи, ако автомобилът се споделя от няколко.

Серийната версия на VW ID.7 ще бъде представена през второто тримесечие на годината, а на пазара в Европа и САЩ ще влезе по-късно тази година. Така че няма да се наложи още дълго да чакаме, за да разберем дали интелигентната климатична система е нещо иновативно и полезно или е поредната безсмислена технология, която добавя тегло и цена, от която никой не се нуждае.

технологий климатична система климатик Volkswagen ID.7 Volkswagen