Ford и Hyundai тръгват по пътя на Tesla с гигапресите

Tesla бе иноваторът при използването на огромни преси за изливане на големи едноелементни детайли от долната част на шасито, което опростява и поевтинява производството. Сега и други искат от същото

Пламен Георгиев,
гигапреси гига преси

Idra Group

Idra, италианският производител на гигапреси и доставчик на Tesla, е добавил Ford, Hyundai и още един европейски производител към клиентската си база данни, пише Automotive News.

Tesla бе първата компания, която започва да използва гигапреси за производство на големи едноелементни елементи от долната част на шасито, ускорявайки производството и намалявайки разходите.

Предната и задната части на шасито се свързват помежду си чрез пакетите батерии, за да се формира триелементно шаси на американските електромобили.

Giga Press 6100, която генерира сила на натиск от над 6000 тона, с надпис Ford върху нея, е била произведена и се тества в завода на Idra край Бреша. Тя ще бъде инсталирана в R&D център в Детройт, където ще се използва за тестове и подготовка за въвеждане на гигапресите в производство.

Още по-голяма от нея, модел 9000, най-големия и нов на Idra – с размерите на тенис корт – се тества също в Бреша но без клиентски надпис върху нея. Източник твърди, че този клиент е Hyundai, който също планира първо да я използва за тестове и запознаване с технологията. А технологията е следната.

Разтопен алуминий се инжектира в студена камера на леярската форма със скорост 10 м/сек. Този цикъл се извършва в рамките на 120 секунди, което значи, че на час могат да се произведат 20 отливки. Тази проста сметка показва, че на ден могат да се произвеждат до 500 отливки на три 8-часови смени.

Максималната ширина на една отливка е 2,2 метра. Понастоящем отливките се използват за предна и задна долна част, но Idra работи за добавяне на отливки на корпусите за батерии и централни платформи, които включват корпусите за батерии.

Източникът на изданието твърди, че Idra е на прага на подписване на договор за доставка на две преси 9000 с премиум европейски производител. Дали става въпрос за Volvo, предстои да разберем.

Източникът казва, че 6 гигапреси се превръщат в стандарт за годишно производство на 500 000 автомобила.

Idra вече е предала на Tesla цели 14 преси, включително две 9000 за Cybertruck в Остин. До момента Idra има подписани договори за 25 преси, като 21 от тях вече са произведени и доставени.

гигапреси